TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei
Kossuth Lajos és a magyarok 1848-49-ben

: Kossuth Lajos és a magyarok 1848-49-ben

Kiadás:

Budapest, 1983

Kiadó:

Gondolat Könyvkiadó

Kategóriák:

Magyar történelem

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

422 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9632812867

tartalom:

Kossuth Lajos és az 1848-49-es szabadságharc máig állandó témája történetírásunknak. Sorra láttak napvilágot nagy összefoglalások, forráspublikációk és biográfiák: merész vállalkozás volt tehát újra megrajzolni a küzdelem egész történetét. Deák István e munkájban felhasználja a hazai kutatás újabb eredményeit, az Egyesült Államokban a témakörrel foglalkozó munkák tanulságait, és ezeket saját kutatásaival kigészítve, friss szemmel, új nézőpontból közelíti meg tárgyát. Mint könyvének bevezetőjében írja: "Minden ellenkező állítás dacára, nem tudjuk pontosan, hogy mi történt 1848-49-ben. Hiába a sok tízezer irat, memoár, értekezés és monográfia, a vitás kérdések száma ma valószínűleg nagyobb, mint száz évvel ezelőtt. Elődeink olyasmiken vitáztak, hogy ki nyerte meg a kápolnai csatát, sikkasztott-e drágakövet Madarász László, mi történik, ha Görgey nem viszi egész seregét Budára, vagy mi lett volna, ha a temesvári csatában Bem tábornokot nem veti le magáról a ló. E kérdésekben és számtalan más ügyben ma sem látunk tisztán, viszont időközben kreáltunk, illetve felismertünk sok új problémát. Tudni szeretnénk (....) komoly demográfiai és statisztikai mérések alapján, hogy milyen társadalmi rétegekből rekrutálódott a honvédsereg tisztikara, mi motiválta a sereg parasztkatonáit? Miként élt, viselkedett és gondolkodott 1848-ban egy-egy népréteg, sőt lélektani vizsgálatnak szeretnénk alávetni a szabadságharc vezetőit." Deák István előadásában a magyar 1848-49 szerves része az európai fejlődésnek és a Habsburg-birodalom történetének. Ebből a távlatból ábrázolja Kossuthot is, nagy tetteivel, és tévedéseivel, hibáival. Semmi sem áll a szerzőtől távolabb, mint szuperlativuszok halmozása, patetikus előadásmód (sőt néha a hangját ironikusra is váltja), mégis egyetlen percre sem homályosulnak el az olvasó előtt a nagy átalakulás történelmi méretei. A könyvet türelmes szemléletmód jellemzi. A szerző nyitott és mérlegelésre kész minden állásponttal szemben, és sokoldalúan hasznosítja hadtudományi, diplomáciatörténeti, szociálpszichológiai ismereteit is.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!