TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei
Levedi törzsszövetségtől Szent István államáig

: Levedi törzsszövetségtől Szent István államáig

Kiadás:

Budapest, 1980

Kiadó:

Magvető Kiadó

Kategóriák:

Magyar történelem

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Elvek és utak

Terjedelem:

574 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9632711548

tartalom:

"Az utóbbi évtizedekben örvendetesen megélénkült hazai őstörténeti kutatások irodalmának minden bizonnyal egyik legfontosabb műve lesz Kristó Gyulának új politika- és társadalomtörténeti munkája: Levedi törzsszövetségtől Szent István államáig. Biztosan elkülöníthető régészeti leletanyag, illetve ellentmondásoktól mentes, megbízható írásos forrásanyag híján történelmünknek és történettudományunknak meglehetősen ingoványos területe ez. Bevezetőjében Kristó Gyula is utal rá, hogy a források szűkössége és hézagossága miatt maga sem élhet az egzakt tudományos bizonyítás teljes értékű módszereivel. Ennek következtében nem is akarja végleges érvénnyel megoldani "sem a IX-X. század egészének, sem célba vett néhány részletének ágas-bogas problémáit, hanem egy lehetséges megoldást nyújt az olvasónak, továbbgondolásra, vitára ..., csak annak valószínűsítésére törekszik, hogy a dolgok és a fejlődési folyamatok ekként is megeshettek". A szerző az őstörténetnek általa vizsgált szinte mindegyik problémájában új, eredeti megoldást terjeszt elő. Így a magyar törzsszövetség létrejöttének idejéről, vezetéséről, a magyarok vándorlásáról, a kazár birodalomhoz való tartozásukról, a kettős fejedelemség rendszeréről, Kurszán és Árpád vezéri szerepéről (melyikük volt a "kündü" és melyikük a "gyula"), a honfoglalás szakaszairól és időrendjéről, a "katonai demokrácia" társadalomszerkezetéről -csak mutatóba említsünk néhány az általa vizsgált témakörök közül. Feltevéseit, teóriáit az addigi értelmezéseket is ismertetve, azokkal szembesítve adja elő; műve így valósággal tudománytörténeti kézikönyvvé is válik, segítve az olvasót a tájékozódásban és a maga álláspontjának kialakításában. A könyv jelentős erénye előadásának elevensége, stílusának világossága és olvasmányossága."

leírás:

Érvénytelen könyvtári bélyegzővel.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!