TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei
Magyar békeillúziók 1945-1947. Oroszország és a Nyugat között

: Magyar békeillúziók 1945-1947. Oroszország és a Nyugat között

Kiadás:

Budapest, 1995

Kiadó:

Európa Könyvkiadó Ganésha Bt.

Kategóriák:

Magyar történelem Második világháború Egyetemes történelem

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Extra Hungariam

Terjedelem:

593 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9630758008

tartalom:

Kertész István (1904-1986) a második világháború alatt a külügyminisztérium óvatosan angolszász orientáltságú tisztviselője, 1945 után pedig a békeelőkészítő osztály vezetője. A párizsi béketárgyaláson a magyar delegáció főtitkáraként hitelt érdemlő szemtanúja lehetett mindannak, ami a nyílt színen s ami a színfalak mögött történt. A békekötés után hazánk római követe lett, de Nagy Ferenc miniszterelnök erőszakos lemondatása után leköszönt tisztségéről, és nem tért haza. Az Egyesült Államokban mint a nemzetközi politika elemzője szerzett tekintélyes nevet. Műve nem csupán személyes memoár, hanem fontos és jól dokumentált diplomáciatörténeti mű is, amely negyedszázados kutatómunka leszűrt eredményeit tükrözi. Feltárja azt a korabeli nagy- és kishatalmi politikai labirintust, amelyben formálódott a magyar békeszerződés is, megcsalva a hazai hamis várakozásokat. Kertész érzékletesen, gyakran anekdotikusan mutatja meg, hogy a szuperhatalmak mind élesebb ellentétei hogyan csapódtak le a magyar békeszerződésben. Amellett eddig teljesen ismeretlen dokumentumokat közöl a békeelőkészítés két legkritikusabb területéről: a magyar-csehszlovák "lakosságcseréről" és az erdélyi kérdésről. Műve megbízható és ideológiamentes eligazítást ad egy sor más kérdésben is, eloszlatva például a jaltai konferencia körül még ma is terjengő téves hiedelmeket. Végső következtetése különösen időszerű ma: sorsunkat hosszú távon csak egy dunai szövetség keretében biztosíthatjuk, ennek megvalósításához pedig türelemre és sok-sok tárgyalásra lesz még szükség.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!