TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei
Magyarország és a Magyar Királyi Honvédség a XX. századi világháborúban 1914 - 1945

: Magyarország és a Magyar Királyi Honvédség a XX. századi világháborúban 1914 - 1945

Kiadás:

Budapest, 2005

Kiadó:

Puedlo Kiadó

Kategóriák:

Magyar történelem Hadtörténelem

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

272 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9639477427

tartalom:

A könyv célja tudományos ismeretterjesztő jelleggel elsődlegesen Magyarország hadtörténetének, másodlagosan helyének és szerepének bemutatása és elemzése a XX. századi világháborúban; illetve mindezen ismeretek összefoglaló jellegű közvetítése. Összefoglalja és rendszerezi az eddigi ismereteket, s beépíti az elmúlt 12 esztendő új kutatási eredményeit. Részletesen foglalkozik mind az 1914-1918, mind az 1939-1945 közötti világháborús szakasszal és a Magyar Királyi Honvédség szereplésével a frontokon. A szerző mind az 1914-1918-as, mind az 1939-1945-ös periódusban kiemeli a honvédek helytállását a frontokon. Áttekinti a két fegyveres szakasz közötti két évtized legfontosabb magyar vonatkozású had-, illetve politikatörténeti eseményeit és Magyarország emberveszteségét is.Az Olvasók megismerhetik azokat a folyamatokat, amelyek a háború első, 1914-1918-as szakaszának kitöréséhez vezettek, majd a köztes, húszéves fegyverszüneti periódusban egyre inkább megalapozták az 1939-1945-as fegyveres szakasz elkerülhetetlenségét, amely e felfogásban az első szakasz "újrajátszása" volt; új, valahol a XIX. században gyökerező totális ideológiák hátterével, de alapvetően ugyanazon folyamatok eredőjeként. A munka elemzi Magyarország belesodródását, illetve részvételét mindkét háborús szakaszban, a köztes periódusban felkészülését az újabb fegyveres konfliktusra, valamint mindezen időszakokban az ország viszonyát a nagyhatalmakhoz és a szomszéd államokhoz.A képanyag is rendhagyó. Elsősorban a "kisemberre" koncentál, aki megvívta és megszenvedte a háborút, s az általuk megélt élethelyzetekre, a harcok és a küzdelem közti szünetek mindennapjaira. E fotók zöme, amelyek első ízben publikáltatnak, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum két munkatársa, Babucs Zoltán és Udovecz György magánygyűjteményéből származnak. A "nagy emberek", a politikai és a katonai vezetők sem maradtak ki - ők az intézmény Fotóarchívumából kerültek a kötet lapjaira, Bánffyné Kalavszky Györgyi válogatásában.Magyarország geopolitikai helyzeténél fogva nem maradhatott távol a XX. század világháborújától, miként egyetlen nagyobb fegyveres összecsapástól sem a magyar nemzetnek otthont adó Kárpát-medencében a Honfoglalás kora óta. Talán nincs olyan család, amely ne vesztett volna apát, fiút, fivért a nemzetet próbáló háborúkban. Magyarország embervesztesége a XX. század első felében - a korábbiakhoz képest is - kiemelkedően magasnak bizonyult. Ez önmagában már indokolja azt az érdeklődést, ami korszakot övezi, nemkülönben azt, hogy rendre újabb és újabb tudományos, illetve ismeretterjesztő kiadványok jelennek meg a témakörben.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!