TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei

"Naplójegyzetei Krasznay Péter kemecsei lakosnak...". Visszaemlékezések 1830-1861

Kiadás:

Budapest, 1998

Kiadó:

Néprajzi Múzeum

Kategóriák:

Magyar történelem Életrajz

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Negyvennyolcas idők

Terjedelem:

223 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9637106510

tartalom:

"Krasznay Péter 1830-ban született Ököritón, régi birtokos nemesi családban. Apja, Krasznay Ferenc jogvégzett ember, a Debreceni Királyi tábla ítélőbírója. Az elsőéves egri joghallgató fiú 1848 nyarán beáll honvédnak, előbb a szerbek ellen harcol délen, majd a 25. honvédzászlóaljban altiszt, végül átkerül a szabolcsi toborzású 48. zászlóaljhoz, hadnagyi rangot kap, s 1849 októberében a komáromi kapituláció révén kerül haza. Honvédélményei egy életre meghatározzák politikai kötődéseit, értékeit. 1861-ben a rövid alkotmányos időszakban esküdtként vállal megyei szolgálatot, a kiegyezést követően megint esküdt, majd szolgabíró nyugdíjazásáig. Krasznay, ahogy több helyen is írja, 1858-ban fogott hozzá az emlékezés és napló írásához. A visszaemlékezések százoldalas füzetekbe íródtak, a kéziratos tisztázat viszonylag kései, de a szöveg rétegei különböző korokban keletkeztek. A hét kötetes visszaemlékezés és napló végül 1901-től születik meg és haláláig dolgozik rajta. "

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!