TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei
Nyilas uralom Magyarországon. 1944. október 16. - 1945. április 4.

: Nyilas uralom Magyarországon. 1944. október 16. - 1945. április 4.

Kiadás:

Budapest, 1974

Kiadó:

Kossuth Könyvkiadó

Kategóriák:

Magyar történelem Második világháború Nemzetiszocializmus

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

387 p.

Kötésmód:

karton

tartalom:

"Miként juthatott hatalomra Szálasi? Milyen tervek alapján s milyen módszerekkel próbálták létrehozni a hungarista államot? Milyen szerepe volt ebben a Nyilaskeresztes Pártnak? Hogyan befolyásolta cselekedeteiket a fasiszta blokk veresége, tömegbefolyásuk zsugorodása, a szélsőjobboldali koalíció egységének megbomlása? Elsősorban ezekre a kérdésekre keres választ a szerző, miközben híven felidézi Magyarország történetének egyik leggyászosabb időszakát. Rámutat arra, hogy a német megszállás mellett "a politikai vezetők félelme és tehetetlensége, a katonai vezérkar árulása, a hadsereget és más fegyveres erők helytállásának hiánya" tette lehetővé a hatalomátvételt, s míg a nácik és a nyilasok szervezetten készültek a fordulat végrehajtására, a munkásosztály és a parasztság szervezetlen volt, vezetőik fogságban, internálótáborokban sínylődtek, vagy illegalitásban éltek. Teleki Éva egykorú sajtóforrások, levéltári anyagok, népbírósági jegyzőkönyvek, külföldön megjelent feldolgozások, naplók felhasználásával írja le a Szálasi-rezsim berendezkedését, a hungarista "munkáspolitikát", a zsidótalanítási tervet, az ország kirablását eredményező kiürítési munkálatokat, százezrek erőszakos kitelepítését. Részletesen foglalkozik, a Dunántúlra áttelepült kormány tevékenységével, a terror végsőkig való fokozásával, a Németországba menekültek sorsával. Bebizonyítja, hogy Szálasi igyekezett alkalmas eszközzé válni a nácik ördögi tervének végrehajtásában, amellyel a magyar népet bűneik részesévé szerették volna tenni. A történész tárgyilagosságával, a tények leleplező erejével tárja fel az eddig csak általánosságban ismert, de részleteiben döbbenetes eseményeket, s ezzel elsőként ad széles körképet ezekről a tragikus emlékű hónapokról."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!