TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei
Pálos rendtörténeti tanulmányok I. Válogatás a Budapesten, 1991. október 4-5-én megrendezett II. Nemzetközi Pálos Rendtörténeti Szimpózium anyagából

Pálos rendtörténeti tanulmányok I. Válogatás a Budapesten, 1991. október 4-5-én megrendezett II. Nemzetközi Pálos Rendtörténeti Szimpózium anyagából

Szerkesztő:

Kiadás:

Csorna, 1994

Kiadó:

Stylus

Kategóriák:

Magyar történelem Kereszténység

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

302 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9638533102

tartalom:

"A Pálos rend története eléggé összefolyik a magyar nép történetével, hiszen ha fel akarnám osztani, hasonló kategóriákat, időbeli egybeeséseket lehetne felsorolnom. Azonban a történetírásnál, a történet-meghatározásoknál előfordulnak hibák, megállapítások, amelyek a későbbi sokkal érzékenyebb tudományossággal figyelő történetre, már nem állják meg a helyüket. A rendet az 1250-es években Esztergomi Boldog Özséb alapítja a Pilisi hegyekben, majd 1308-ban áll be a nagy fordulat, amikor Lőrinc nevű utódja a rendi központot a budaszentlőrinci kolostorba helyezi át, a Ságvári ligettől nem messze. A rend ezzel indult első nagy virágzásának, amely Nagy Lajos király korában éri el a csúcsát, és tovább tart Hunyadi Mátyás alatt. Ekkor fejlődik ki egy mai értelemben vett szerzetesrenddé, mert Özséb mint remeteközösséget hozza létre, és az idők folyamán a pápák lépésről-lépésre vezetik be a pálosokat a pasztorációs életbe. Nagy Lajos király alatt elindul a nagy Mária-tisztelet, amelynek - úgy tűnik - Márianosztra volt az első nagy jele, amikor 1352-ben megalapítja, majd 1382-ben az onnan Csehosztovába kimenő 16 pálos atya a lengyel honban is legmagasabb szintre emeli a Boldogságos Szúz tiszteletét, egészen a mai napig is, tudjuk, hogy a világhírű Csehosztova őrzői, gondozói a lengyel pálos atyák."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!