TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei
Rákóczi a néphagyományban. Rákóczi és a kuruc kor mondavilága

: Rákóczi a néphagyományban. Rákóczi és a kuruc kor mondavilága

Kiadás:

Budapest, 2000

Kiadó:

Osiris Kiadó

Kategóriák:

Magyar történelem Néprajz

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Osiris Könyvtár

Terjedelem:

360 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9633798582

tartalom:

"Magyar Zoltán könyve Rákóczi és a kuruc kor népi emlékezetét összegzi az utóbbi háromszáz év írott forrásai és a szájhagyomány alapján. E máig kontinuus hagyománykör fő vonalaiban már a XVIII. század első felében kialakult, és különféle szövegváltozataiban a Kárpát-medence túlnyomó részén elterjedt. Kivált a szabadságharc élére álló azt személyében jelképező Rákóczi Ferenc mondái, mondaköre vált népszerűvé, olyannyira, hogy az északkeleti országrész folklórjában a fejedelem kimagaslóan a legismertebb és legkedveltebb népi hőssé vált. A kötet áttekinti ennek kialakulását, a Rákóczi személyéhez kapcsolt mondák típusait és jellemző motívumait, a főbb csaták és egyéb történelmi események, a kuruc hadvezérek, ellenségeik és a kor nevezetes betyárjainak folklórját, s végül külön fejezet foglalkozik a Rákóczi-kultusz alakulásával, egészen a fejedelem hamvainak hazahozatala alkalmából rendezett országos ünnepségekig."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!