TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei

"Szerelmes Orsikám..." A Nádasdyak és Szegedi Kőrös Gáspár levelezése

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 1988

Kiadó:

Szépirodalmi Könyvkiadó

Kategóriák:

Magyar történelem Életrajz

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Magyar Levelestár

Terjedelem:

392 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9631537366

tartalom:

"A Magyar Levelestár ötödik kötetében olvasható levelek 1540-től 1562-ig, Nádasdy Tamás haláláig tudósítanak a házaspár életének mindennapjairól, példás családi életéről, Gáspár doktor eredményes működéséről. A háztartás ügyes-bajos dolgairól éppúgy szólnak e levelek, mint a király közelében élő Nádasdy gondjairól. Orsolya asszony beszámol arról, hogy nő létére milyen eredményesen védte a környék várait a török portyázó csapatoktól - férjétől ki is érdemelte a "szerelmes Hadnagyom" megszólítást! -, a férj pedig riadtan jelezte azt is, ha nem kapta meg a kívánt színű kelmét az új szoknyához. Gáspár doktor pedig nemcsak az alkalmazott gyógymódról írt gazdájának, hanem arra is gondja volt, hogy úrnője mit egyen-igyon, mennyit tartózkodjon a friss levegőn, s hogy "derék asszonyokat" kell szerezni mellé, nem olyanokat, akik rátartiak, gőgösek, minduntalan az őseiket emlegetik, italosak, büdösek, bakszaguk van, ostobák, szószátyárok. Mert tisztességes családanyának kell, hogy tisztességes, szemérmes, józan, alázatos nő szolgáljon."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!