TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei
Szózat a magyar és a szláv nemzetiség ügyében

: Szózat a magyar és a szláv nemzetiség ügyében

Kiadás:

Budapest, 1992

Kiadó:

Európa Könyvkiadó

Kategóriák:

Magyar történelem Nemzetiségi kérdés Politika

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

322 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9630753065

tartalom:

˝Az 1830-1831. évi lengyel nemesi fölkelést I. Miklós cárnak úgy sikerül levernie, hogy az elégedetlen parasztokat saját uraik ellen lázítja fel. A reformkori magyar nemesség legjobbjait megrettenti ez a példa. Legkiválóbb elméi korán eljutnak ahhoz a felismeréshez, hogy ha az elnyomó idegen hatalommal - a bécsi udvarral - szemben sikerre akarják vinni céljaikat, előbb hátországukat kell biztosítaniuk. Azaz, a nemzeti érdekegyesítés jegyében szövetségesükké kell tenniük a jobbágyságot. Wesselényi Miklós báró röpirata ennél is tovább megy. Elengedhetetlennek tartja, hogy ˝jogkiterjesztő asszimiláció˝ révén az európai alkotmányosság vívmányaiban részesítsék a nemzetiségeket is. Minderre azért van szükség, nehogy az orosz cári birodalom terjeszkedő politikája a magyarság ellen fordítsa a Kárpát-medence más - főleg szláv - nyelvű etnikumait. Wesselényi, az 1832-36. évi országgyűlési liberális ellenzék vezéregyénisége, igaza biztos tudatában mesteri érveket sorakoztat fel orátori lendülettel.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!