TÖRTÉNELEM / Második világháború kategória termékei
Kollaboráció vagy kooperáció

: Kollaboráció vagy kooperáció

Kiadás:

Budapest, 1990

Kiadó:

Minerva Kiadó

Kategóriák:

Második világháború Nemzetiszocializmus

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

445 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9632234383

tartalom:

"Zsidó tanács (Judentrat): a német megszálló hatóságok által a II. világháború alatt kinevezett testület, melynek feladata az volt, hogy a zsidókra vonatkozó náci utasításokat végrehajtsa és a zsidó közösség közigazgatására vonatkozó feladatokat ellássa. A náci vezetés meg volt győződve arról, hogy egy olyan tanács, melyben az adott város vagy helység valamennyi zsidó rétege képviseletet kap, megkönnyíti zsidóellenes politikájuk végrehajtását. Ilyen testületek voltak Németországban, Bécsben, Prágában, stb. A zsidó tanácsok szerepéről létrejöttük óta éles viták folytak. A II. világháború végén a zsidó tanácsok tevékenységének megítélése általában negatív volt, főleg a koncentrációs táborok túlélői és az ellenállási mozgalmak tagjai között. Az újabb kutatások azonban egyre jobban kiemelik, hogy a tanácsok tagjait döntéseikben a zsidó közösségért érzett felelősség vezette, és hogy nem rendelkeztek olyan eszközökkel, melyekkel a nácikkal szembeszállhattak volna. (Encyclopedia judaica, Jeruzsálem, 1971.) Schmidt Mária történész ebben a kötetben a Budapesti Zsidó Tanács tevékenységének állít emléket azzal, hogy Stern Samu, Komoly Ottó, Berend Béla, Pető Ernő naplóiból, visszaemlékezéseiből közöl részleteket. A könyvet Randolph Braham, amerikai professzor ajánlja a magyar olvasók figyelmébe."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!