TÖRTÉNELEM / Második világháború kategória termékei
Napló a varsói gettóról

: Napló a varsói gettóról

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1990

Kiadó:

Európa Könyvkiadó

Kategóriák:

Második világháború Életrajz Nemzetiszocializmus

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

263 p., 8 t.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9630750465

tartalom:

˝Mary Berg naplója az első autentikus dokumentum a varsói gettó történetéről. Először S.L. Shneiderman adta ki angolul New Yorkban, 1945 áprilisában. Rövidesen francia, olasz, dán, spanyol, portugál és héber nyelven is megjelent. Mary Bergről (eredeti nevén Miriam Wattenbergről), az ismert Lodzi régiségkereskedő lányáról már gyermekkorában kiderült, hogy képzőművészeti és irodalmi tehetséggel van megáldva. Tizenöt éves, mikor a németek megtámadják Lengyelországot. Miután elkobozták a Wattenberg család tulajdonában levő műkincseket és lodzi lakásukat, Varsóba költöznek, és három évig élnek a gettó poklában, habár a gettó egyre zsugorodó területére összezsúfolt majdnem 600 000 zsidó közül ők kezdettől fogva a kiválasztottak kis csoportjához tartoznak. Mikor a Wattenberg család 1944. március 14-én Gripsholm óceánjáró fedélzetén New Yorkban érkezik, a riporterek közt ott van a szintén lengyel származású Shneiderman, akinek a tizenkilenc éves Mary átadja tizenkét, apró betűkkel teleírt noteszét. 1944. április 19-én, a varsói gettó felkelésének első évfordulóján Mary már ott menetel a 35 000 lengyel zsidó által rendezett tömegtüntetésen. Mary Berg naplója nemcsak megjelenítő erejű leírásával köti le figyelmünket, hanem a részletek hitelességével is. Amikor a varsói gettó romjai alatt megtalálták a fémdobozokban elásott Ringelblum-archívumot, a történészi alapossággal készült feljegyzések mindenben alátámasztották a naplóban közölt adatokat, sőt a gettó fontosabb személyiségeiről adott jellemzéseit is. Mary Berg naplójában ráadásul olyan részleteket és megfigyeléseket is találunk, amelyek nem lelhetők fel sem Ringelblum gyűjtésében, sem egyéb naplókban vagy memoárokban. Könyve tehát mindmáig a nemzetközi antifasiszta irodalom páratlan értékű dokumentuma.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!