TÖRTÉNELEM / Második világháború kategória termékei
Vitéz és önfeláldozó magatartásért. Hősi halált hal tés posztumusz kitüntett katonáink adattára 1939-1945

: Vitéz és önfeláldozó magatartásért. Hősi halált hal tés posztumusz kitüntett katonáink adattára 1939-1945

Kiadás:

h. n., 2009

Kiadó:

Puedlo Kiadó

Kategóriák:

Második világháború Hadtörténelem

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

447 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9789632490755

tartalom:

"Kései főhajtás e könyv - talán túl kései is - a második világháborúban elesett és kitüntetett hőseink előtt. Mára már a világégést túlélt bajtársak döntő hányada nincs az élők sorában. Sírba szállt velük a távoli harcmezőkön nyugvók haditetteinek története is. A világháború végével az elesetteket sokszor megemlíteni sem volt szabad, hiszen a Szovjetuniót kiszolgáló rezsim szerint egy vesztes háború bűnös nemzetének voltak áldozatai. A kitüntetett hősi halottakról pedig mélyen hallgatni kellett, mivel tudnivaló volt, hogy azt a "Kis Ezüstöt" vagy "Signum Laudist" ingyen nem adták. Példa erre a Magyar Tiszti Arany Vitézségi Éremmel kitüntetett Lövei Dániel tartalékos zászlós özvegye, aki az új rendszerben még özvegyi járandóságát sem kaphatta meg, mert férje a galíciai fronton önfeláldozó módon felrobbantott egy szovjet T-34-est. A férj vagy az apa után maradt emlékek között ezért egyik legrejtettebb a kitüntetés vagy az azt igazoló okirat volt. Előfordult, hogy félelemből elásták, vagy elégették ezeket, a gyermekek, unokák előtt pedig sok esetben meg sem említették, hogy a háborúban "odamaradt" édesapa, nagyapa hogyan szolgálta Hazáját. Emlékük felidézésében próbál a kötetben megjelenő adattár segíteni. Értékvesztett világunkban, közös öntudatunkhoz feltétlenül fontos, hogy ne felejtsük el azokat a katonáinkat, akik életüket áldozták a harcmezőn és ezért valamilyen utólagos kitüntetésben részesültek. Ez az egyik legelfogadottabb forma minden hadseregben, amivel az áldozathozatalt elismerték és elismerik ma is."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!