TERMÉSZETTUDOMÁNY / Matematika kategória termékei
Differenciálgeometria és vektoranalízis

: Differenciálgeometria és vektoranalízis

Kiadás:

Budapest, 1978

Kiadó:

Tankönyvkiadó

Kategóriák:

Matematika Geometria

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

346 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

A differenciálgeometria a geometriai objektumokat az analízis eszközeivel vizsgálja. Történetét tekintve a differenciálgeometria az analízisből fejlődött ki. Önálló tudománnyá a XVIII. században L. Euler és G. Monge munkássága folytán kezd válni. A felületelméletről szóló első dolgozatot Monge írta (Analízis melléklet a geometriához. 1795.) A fejlődés ténylegesen C. F. Gauss fellépésével kezdődött, aki az 1827-ben közzétett "Általános tanulmány a felületek görbéiről" c. munkájában lerakta a modern felületelmélet alapjait. Lényegében ez az ún. klasszikus differenciálgeometria, amely a háromdimenziós euklideszi tér görbéivel és felületeivel foglalkozik. A további fejlődésre igen nagy hatással volt a nem-euklideszi geometriák felfedezése. A modern differenciálgeometria alapjait B. Riemann 1854-ben írt "A geometria alapját képező hipotézisekről" c. művében vetette meg. A XIX. század végén és a XX. század elején kezdődött a fejlődés egy új szakasza. Ekkor vonul be a differenciálgeometria fegyvertárába a tenzoralgebra és tenzoranalízis (G. C. Ricci) és a csoportelmélet (S. Lie). Erre az időre esik a differenciálható sokaságok elméletének kialakulása. Ebben a jegyzetben a klasszikus differenciálgeometriával, közelebbről a térgörbékkel és felületekkel, vagy ha úgy tetszik egy, ill. két paraméteres sokaságokkal foglalkozunk a háromdimenziós euklideszi térben.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!