TERMÉSZETTUDOMÁNY / Matematika kategória termékei
Nomográfia

: Nomográfia

Kiadás:

Budapest, 1968

Kiadó:

Tankönyvkiadó

Kategóriák:

Matematika Tankönyv Műszaki vegyes

Terjedelem:

290 p.; 5 mell.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

"A nomográfia a matematikának kótázott számolóábrák szerkesztésével foglalkozó ága. A mérnöki számítási igényekből a múlt században Franciaországban született. A magasépítmények, a közlekedési és az egyéb mérnöki létesítmények megvalósítása kiterjedt, azonos jellegű számítási munkák elvégzését tette szükségessé. Az a számítási pontosság, amelynek alkalmazása pl. a magasépítmények statikai számításánál szükséges volt, olyan volt, hogy a számolóábrák, az ún. nomogramok (a kótázott elemekből összetett függvényábrák) teljes mértékben megfelelő számítási segédeszközöknek bizonyultak, és lehetővé tették a számításoknak az akkori időkben szokatlanul gyors elvégzését. A nagyon nagy mennyiségű számítási munkáknál – pl. az acélszerkezetek méretezésénél – az időmegtakarítás hónap nagyságrendű volt. Azonban napjainkban is, amikor önműködő számítógépeket alkalmaznak, a nomogramok mint a több változós kapcsolatok ábrái, megőrzik fontosságukat. Olyan nagyon szemléletes, tájékoztató számítási segédeszközök, amelyeket kettőnél több változós függvényeknél semmiféle numerikus táblázat nem helyettesíthet. A nomogramok az önműködő számítógépek számítási programjának kidolgozásánál (az egyes számítási műveletszakaszok ellenőrzésénél) ellenőrzési segédeszközök. Az önműködő számítógépeket viszont a nomogramok automatikus megrajzolására lehet alkalmazni."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!