MŰSZAKI / Műszaki vegyes kategória termékei
Fehérfémhulladékok feldolgozása

: Fehérfémhulladékok feldolgozása

Kiadás:

Budapest, 1953

Kiadó:

Nehézipari Könyv- és Folyóiratkiadó Vállalat

Kategóriák:

Műszaki vegyes Fémmegmunkálás

Terjedelem:

278 p.

Kötésmód:

nyl

tartalom:

˝Szűkebb értelemben fehérfémen a nagy óntartalmú, többnyire néhány százalék rezet is tartalmazó s ezzel együtt a négyalkotós csapágybélés ötvözeteket értjük.
Tágabb értelmezésben azonban az ipar és a hulladékgyűjtő kereskedelem a fehérfémek fogalmi körébe sorolja mindazokat a különböző ipari célokat szolgáló ötvözeteket, amelyek főalkotói a könnyen olvadó fehér, vagy fehéres szürke színű nehézfémek, tehát a ón, ólom, cink és az ezeknél nagyobb (630° C) hőmérsékleten olvadó antimon.
Ez alapon tehát az utóbbi értelmezés szerint fehérfémeknek számítanak a különböző összetételű, ötvözött csapágybélés-fémek, forraszok, betűfém-, kábelköpeny-, nyomásos öntési s egyéb, főleg ónt, ólmot, antimont és cinket tartalmazó különleges ötvözetek.
Könyvünk azonban nemcsak az említett fémek ötvözethulladékainak kohászati feldolgozását, tehát kohósításukat tárgyalja, hanem e színfémekből készült darabos tárgyak készítésénél keletkezett hulladékainak új és a már hulladéknak számító régi (ócska) tárgyak tűzi úton történő feldolgozását is, valamint e feldolgozás során nyert különböző maradékok kohósítását is, mint amilyenek a hamuk, salakok, vakarékok, habok, iszapok, lúgok stb. is felöleli.
A hulladékok és maradékok korszerű feldolgozása nem régi keletű, a könyvünkben leírt eljárások közül mindössze csak a csurgatás művelete az, mely ősi eljárásnak mondható, a többi feldolgozási mód fejlődése mindössze 30-40 évre tehető. Mai fejlettségeiknek az első világháború adott hatalmas lökést különösen Európában, ahol a háború alatt a fémszűke miatti kényszerű gazdálkodás egyre újabb — ha kohászatilag nem is mindig teljesen megfelelő — feldolgozási lehetőségek kidolgozásán fáradozott.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!