TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei
A magyar művelődés története

: A magyar művelődés története

Kiadás:

Budapest; Pozsony-Bratislava, 1903

Kiadó:

Stampfel Károly

Kategóriák:

Magyar történelem Művelődéstörténet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

80 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

"A magyar nép származása.

A magyar nép eredete is, mint minden más népé, az ősidők homályában vész el. E homályba csak néhány régi arab írónak tudósítása s főképen az összehasonlító nyelvtudomány fáklyája vet némi gyér világosságot. E két forrás útmutatása szerint legalább is elég pontossággal meg tudjuk állapítani, hogy hol volt a magyarok ősi hazája és hogy mely népekkel vannak rokonságban.
Ha a régi görög és arab írók tudósításait összehasonlítjuk Julián szerzetes utazásával, aki 1235-ben indult el az őshaza fölkeresésére, azon meggyőződésre jutunk, hogy a magyarok őshazája az Ural déli lejtőjén a Káma és az Ural középső folyása között terült el. Innen nyomultak őseink először délnyugati irányban a Volga alsó folyása és a Kaukázus közé eső területre, ahol ma is őrzik nevüket a Kuma folyó mellett épült Madsar nevü város romjai. Innen nyugat felé a Don és Dnieper közt elterülő síkságra költözködtek, amelyet bíborban született Constantinus Lebediának nevez. Innen ismét más erősebb népek nyomása folytán a mai Moldvába és Besszarábiába tértek, amely földet a hagyomány Etelköz néven emleget. Ettől kezdve őseink már az európai történet eseményeiben állandóan szerepelnek.
"
 

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!