TÖRTÉNELEM / Művelődéstörténet kategória termékei
A tábori püspökség története 1773-1868

: A tábori püspökség története 1773-1868

Kiadás:

Szeged, 2010

Kiadó:

Gerhardus Kiadó

Kategóriák:

Művelődéstörténet Hadtörténelem Kereszténység

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

384 p., 3 tbl.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9638891419

tartalom:

"A tábori lelkipásztorkodás története a had- és az egyháztörténet közösen csak ritkán tanulmányozott területéhez tartozik. Ma már sokak számára hihetetlennek tűnhet, hogy néhány száz évvel ezelőtt a hadviselő felek életében a papság is fontos szerepet játszott. Az elmúlt századok embere számára ráadásul a vallás nem valami furcsa, múltbeli dolgot jelentett, hanem olyan valóságot, amellyel mindenképpen együtt kellett élnie. Még a 18-19. században is sokkal több ember életét határozták meg a vallási előírások, mint manapság. A szekularizációs folyamatok ugyan feltartóztathatatlanul haladtak előre, de hatásuk még nem okozott olyan mértékű vallási közömbösséget, dezintegrációt és szinkretizmust, mint manapság. Két olyan szervezet, a hadsreg és az egyház, áll vizsgálatunk fókuszában, amelyek felépítésében a hierarchikus elv fontos szerepet játszott. Szintén hasonlóság, hogy a 21. századi Magyarországon mind a katonaság, mind az egyház jelentős mértékben elveszítette társadalmi befolyását. Az alábbiakban a Habsburg Birodalom egy sajátos képződményének, a tábori püspökségnek a történetét szeretnénk röviden összefoglalni 1868-ig, az ezred-plébániarendszer megszűnésének időszakáig. Célunk elsősorban az, hogy kiegészítsük a szakirodalom eddigi eredményeit és azokat a levéltárakban található, mindeddig zömmel feldolgozatlan forrásokkal egészítsük ki."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!