TÖRTÉNELEM / Művelődéstörténet kategória termékei
Bakoss Lajos hagyománygyűjtése a Magyar Nyelvőrben 1873-1896

Bakoss Lajos hagyománygyűjtése a Magyar Nyelvőrben 1873-1896

Kiadás:

Földes, 1995

Kiadó:

k. n.

Kategóriák:

Művelődéstörténet Nyelvészet Sajtó Néprajz

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Földesi Füzetek

Terjedelem:

122 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

6037812196541

tartalom:

˝Amint az közismert, a Nyelvőr 1872-ben indult, s az akkori szerkesztő, Szarvas Gábor, nagyon jó érzékkel tűzte ki föladatait: a nyelv ápolása védése, tisztítása mellett a nyelvhagyományok, nyelvjárások adatainak összegyűjtését is sürgette. Igen sok korabeli nyelvész, tanár, pap és más falusi értelmiségi elkezdte összegyűjteni faluja nyelvjárási adatait, amelyek sorra megjelentek azután a folyóiratban. Ezek egyike volt Bakoss Lajos, aki talán legtermékenyebbnek és legmegbízhatóbbnak bizonyult közöttük. Csupán Kriza János néprajzkutató közelítette meg a Bakoss által közreadott közlések számát. A Bakoss Lajostól gyűjtött anyag nagyobbrészt néprajzi, pontosabban folklór jellegű. A nyelvjáráskutatás és a népköltészeti gyűjtés azonban néhány ponton ma sem különült el egymástól. Most sincs határozott vélemény arról, hogy a szólások és közmondások melyik tudományszak vizsgálatába tartoznak. De ugyanezt elmondhatjuk a nevekről is, amelyek még a történettudományt, a településtörténetet is érintik. Bakoss gyűjteményei tehát ma is több tudománynak nyújtanak segítséget, jó forrást, Helyesen látta ezt meg Karacs Zsigmond, s jó érzékkel fordult ezeknek az adatoknak a fölkutatása, összegyűjtése és közzététele felé. Munkájának eredménye a szóban forgó terjedelmes összeállítás.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!