TÖRTÉNELEM / Művelődéstörténet kategória termékei
Magyar nyelvjárástörténet

: Magyar nyelvjárástörténet

Kiadás:

Budapest, 1957

Kiadó:

Tankönyvkiadó

Kategóriák:

Művelődéstörténet Nyelvészet

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Egyetemi magyar nyelvészeti füzetek

Terjedelem:

111 p.

Kötésmód:

félvászon

tartalom:

A nyelvjárástörténet a legújabb nyelvészeti stúdiumok közé tartozik. Tárgya a nyelvjárások történeti fejlődésének vizsgálata, célja pedig annak a ténynek beható megvilágítása, hogy a nyelv történeti fejlődésének, illetőleg a nyelvi különbözőségek kialakulásának nemcsak időbeli, hanem éppen annyira fontos térbeli vonatkozásai is vannak. A nyelvjárástörténetnek mint újabb tudományágnak is van már bizonyos mértékben kialakult, de természetesen még lényegesen tovább fejleszthető módszere; ellenben - a nyelvtudomány nem egy ágánál fokozottabb mértékben - számos részletkérdésben nincsenek még teljesen kialakult, szilárdnak mondható eredményei. Bár a módszer további tökéletesítése, főként pedig a részletkutatások kiterjesztése még nyilván több nyelvésznemzedék számára fog fáradságos feladatot jelenteni, nem nehéz megjósolni, hogy a nyelvjárástörténeti vizsgálatoknak manapság tapasztalható hatalmas föllendülése rohamos gyorsasággal teremt majd újabb és újabb eredményeket, s termékenyíti meg nyelvtudományunk más ágait is. E tankönyv a magyar nyelvjárástörténeti vizsgálatok jelenlegi helyzetéről kíván számot adni. Feladata nem csupán az, hogy bizonyos konkrét nyelvi ismeretanyagot nyújtson, hanem az is, hogy bepillantást engedjen a nyelvjárástörténet általános problematikájába. Ennek megfelelően a könyv egy része elvi és módszertani jellegű fejtegetéseket tartalmaz, másik része pedig a magyar nyelvjárások vázlatos történetét foglalja magába.

leírás:

Átkötött példány.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!