TÖRTÉNELEM / Művelődéstörténet kategória termékei
Nehéz az emberi léleknek nem szeretni. A keresztény életről, irodalomról és tudományról

: Nehéz az emberi léleknek nem szeretni. A keresztény életről, irodalomról és tudományról

Fordító:

Kiadás:

h. n., 1991

Kiadó:

Helikon Kiadó

Kategóriák:

Művelődéstörténet Kereszténység

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Harmonia Mundi Könyvek

Terjedelem:

260 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9632080726

tartalom:

˝Szent Jeromos az ókeresztény irodalom egyik legjelesebb és legsokoldalúbb alakja volt: elszánt vitatkozó, kíméletlen gúnyolódó, szigoráról és emberismeretéről híres lelkiatya, magányával viaskodó remete, regényes életrajzok szerzője (később hőse is). Elmélyült írásmagyarázó, a műfordítás megalapítója és mindmáig egyik legnagyobb mestere, az antik műveltségben és a zsidó-keresztény eszmevilágban egyaránt jártas tudós, a sokak által csodált ˝háromnyelvű ember˝, korának egyik legjelesebb stilisztája, akinek pallérozott nyelvezete föl tudja mutatni az élet élénk, olykor nyers vagy zord színeit is. Két korszak határán élt és alkotott: láthatta a Római Birodalom 4-5, századi politikai és katonai összeroppanását, a kifinomult görög-római szellemiség megmerevedését és önmagába fordulását, ugyanakkor láthatta a kereszténység fölemelkedését, megújító erejét és győztes terjeszkedését, ám tanúja és kiemelkedő részese volt a kereszténységen belüli küzdelmeknek is. Műveit olvasva magunk is érezzük a korszak egymásnak feszülő hatalmas erőit. Életének és munkásságának egyik nagy feszítője az antik műveltség és a keresztény eszmeiség ellentéte volt: Jeromos, akárcsak a kor többi nagy gondolkodója, súlyos vívódások és fáradságos munka árán jut el a szintézisig, amely a későbbi európai kultúra alapja. Az életművön végighúzódó másik nagy kérdés Jeromos egyéniségének belső ellentmondásaiból fakad: szeretni vágyik, hogy megszabaduljon a gyűlölettől, és szabadjára engedi gyűlöletét a szeretet védelmében. Senki sem mondhatja több joggal, mint ő: ˝Nehéz az emberi léleknek nem szeretni˝. Kötetünk Jeromos életművének legfontosabb vonulatait igyekszik bemutatni: közli szerzetes életrajzait, vitairatainak és leveleinek egy részét, valamint Órigenész két homiliáját az Énekek Énekéről, amelyek Jeromos fordításában maradtak fenn.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!