TÖRTÉNELEM / Művelődéstörténet kategória termékei
Pax Corporis

: Pax Corporis

Kiadás:

Budapest, 1984

Kiadó:

Magvető Kiadó

Kategóriák:

Művelődéstörténet Orvostudomány Természetgyógyászat Egészségügy

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Magyar Hírmondó

Terjedelem:

488 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9631401405

tartalom:

A XVII. századi magyar tudományosság egyik legkiemelkedőbb alakja volt Pápai Páriz Ferenc. Úttörője a modern, polgári, természettudományos szemlélet hazai kialakításának, népszerűsítésének. Jól ismerte és fölmérte a hazai állapotokat, és ezeken segítendő írta meg orvostani könyvét, amelyet mintegy házidoktornak szánt azon gazdák, gazdasszonyok és elesett személyek számára, akik nehezen vagy egyáltalán nem juthatnak „értelmes orvos” közelébe. Elsősorban tehát a gyakorlatot, a praktikusságot tartotta szem előtt, olyannyira, hogy arra is volt gondja: orvosságot, gyógymódot többfélét is említsen egyazon kórra; tekintetbe véve a szegényebbek szűkebb lehetőségeit is: olcsóbb s drágább gyógyszereket is ajánlott.
A kötetet Szablyár Ferenc gondozta, s látta el utószóval, jegyzetekkel, szómagyarázatokkal, amelyek nemcsak a mű megértését segítik, hanem egy messze tűnt évszázad szóhasználatát, tudományos szemléletét is érzékletesen állítják előnkbe.

"Valaminthogy minden közbevetés és idestova való kapkodás nélkül Istenhez kell folyamodni egyedül ott, ahol a rendes eszköz megfogyatkozik, és a nyavalya szokatlan, és az Istennek rendkívül való ostora (minémű vala a Dávid idejebéli pestis; és az Abimélek házában, a Sára elragadtatása miatt, ama minden méhnek bezároltatása, hogysem nem foghatna senki méhében, sem aki már azelőtt fogadott volt, nem szülhetne), úgy bizony ellenben mind Isten kísértőnek, s mind a maga veszedelmének akarva való okának méltán mondhatjuk azt, aki azt feltévén, hogy az isten egyedül elégséges lévén minden nyavalyáknak gyógyítására, arra nézve az eszközöket, melyekre szert tehetne, vakmerőképpen elmúlatja."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!