TÖRTÉNELEM / Művelődéstörténet kategória termékei
Polgári lakáskultúra a századfordulón

Polgári lakáskultúra a századfordulón

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 1992

Kiadó:

MTA Történettudományi Intézete

Kategóriák:

Művelődéstörténet

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Társadalom- és Művelődéstörténeti Tanulmányok

Terjedelem:

226 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

˝Ez a könyv nem külügyi vagy belügyi titkos iratokba és miniszteri tárgyalószobákba, hanem a magánélet függönyei mögé kíván betekintést nyújtani. Azt kutatja, hogy miként laktak életük békés mindennapjaiban pécsi, debreceni, pesti polgárok. Megfontolt szándékkal látogattunk el régvolt polgárlakásokba, amelyeket lakóik egykoron vettek vagy béreltek, naponta takarítottak, időnként szépítettek vagy elcseréltek. Azért választottuk a lakást, mert ez a kerete csaknem valamennyi élettevékenységnek, biológiainak, társadalminak, kultikus-szimbolikusnak. És azért esett választásunk a polgári otthonra, mert annak van bőséges forrásanyaga, és mert annak volt kultúrája, éppen a századfordulón, a nagy kultúrtörténeti változás korában, amikor a múlt század eleji olajmécsest a villanyvilágítás, a Duna-vizet, a lavórt a vízvezeték, a fürdőszoba, a konflist a villamos és az autó váltotta fel. Ám ez a kor nemcsak az urbanizáció technikai vívmányai terén hozott gyökeres változást, hanem az építészeti stílusban és mentalitásban is: ekkor lázadt fel a régi korokat felújító "stílusarchitektúra", a historizmus ellen a szecesszió, majd a modern építészet, amely a külső formát az épület, a lakás funkciójával és szerkezetével összhangban kívánta újjáteremteni.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!