TÖRTÉNELEM / Művelődéstörténet kategória termékei
Restaurálások kérdőjelekkel. Üzlet, kultúra, botrány

, : Restaurálások kérdőjelekkel. Üzlet, kultúra, botrány

Kiadás:

Budapest, 2000

Kiadó:

Helikon Kiadó

Kategóriák:

Művelődéstörténet Művészettörténet Vegyes művészet

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Művészettörténet

Terjedelem:

187 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9632085620

tartalom:

"Magyarországon is nagy teret kapott a sajtóban, hogy az egyetemes művészet két kiemelkedő alkotását, a Sixtus-kápolna mennyezetfreskóját és az oltárfalon látható Utolsó ítéletet a restaurátorok hosszú évekig tartó munkával helyreállították, és most Michelangelo e két remekműve az elmúlt évszázadok kormától és egyéb szennyeződésétől megtisztítva, eredeti szépségében gyönyörködteti a látogatókat. A lelkes hangú kommentátorok még azt is hozzáteszik, hogy egy új Michelangelo született: a kolorista. A restaurálás nyomán kiderült ugyanis, hogy a mindeddig elsősorban szobrászként számon tartott művész legalább olyan virtuózan bánik a színekkel, mint a formákkal, vagyis vérbeli festő volt. Ez a könyv - James Beck amerikai művészettörténész és Michael Daley angol festő munkája - legalábbis kérdőjelet tesz az évszázad restaurálásaként beharangozott vállalkozás mögé. Szerintük felelőtlenség történt, mert tisztítás gyanánt valójában tönkretették Michelangelo műveit. S mint nyomatékkal hangsúlyozzák, a Sixtus-kápolna esete nem egyedülálló: hasonlóan drasztikus beavatkozások történtek Firenzében, a Brancacci-kápolnában, Luccában Jacopo della Quercia Ilaria-síremlékével, a londoni National Gallery több festményével. Mindezért olyan vegyszerek használata a felelős, amelyek alapos kipróbálására még nem volt mód; s még inkább az a mentalitás, amelyben a szenzáció - egy "új" Michelangelo, egy "új" Masaccio, egy "új" Quercia felfedezése - előbbre való szempont, mint az óvatosság, amely pedig ebben a szakmában - a restaurálásban -alapvető követelmény. A két szerző vészjelzéseket ad, felelősségtudatunkra apellál, nehogy további jóvátehetetlen károk következzenek."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!