TÖRTÉNELEM / Művelődéstörténet kategória termékei
Tanulmányok a magyar és finnugor nyelvtudomány történetéből (1850-1920)

Tanulmányok a magyar és finnugor nyelvtudomány történetéből (1850-1920)

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 1978

Kiadó:

Tankönyvkiadó

Kategóriák:

Művelődéstörténet Nyelvészet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

173 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

Ez a kötet azoknak az előadásoknak az anyagát foglalja magába, amelyek a Magyar Nyelvtudományi Társaságnak 1967. december 12-én az Akadémián megrendezett nyelvtudománytörténeti konferenciáján hangzottak el. A kötet I. részében Bárczi Géza elnöki megnyitója a nyelvtudománytörténet fontosságáról ás arról szól, hogy a magyar nyelvtudomány milyen korán kezdi szárnyait bontogatni, s hogy mennyire az élvonalba tartozott mindig. Itt található a legterjedelmesebb, a kötetet megalapozó bevezető tanulmány Balázs Jánostól: "A hazai magyar és finnugor nyelvészet története 180-től 1920-ig". A II. rész nyelvtudományon belüli egyes tudományágak történetéből közöl érdekes tanulmányokat. A legavatottabb szakemberek mutatják be - a ma szemszögéből nézve a fonetika (Molnár József), az etimológiai vizsgálatok (Kiss Lajos), a személynévkutatás (Papp László), a szójelentéstan (Károly Sándor) és szótárírásunk (Kelemen József) korabeli fejlődését, eredményeit. A III. rész arról ad számot, hogy nyelvtudományunk egy-egy kiemelkedő alakja vagy egyszerűbb munkatársa (Budenz József, Hunfalvy Pál, Ihász Gábor, Simonyi Zsigmond, Szvorényi József) hogyan, milyen hatásokra, milyen áldozatok árán alkotta meg életművét, és hogyan járult hozzá nyelvtudományunk továbblépéséhez.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!