TÖRTÉNELEM / Művelődéstörténet kategória termékei
Visitatio Canonica. Az Esztergomi Főegyházmegye Barsi Főesperességének egyházlátogatási jegyzőkönyvei 1647-1674

: Visitatio Canonica. Az Esztergomi Főegyházmegye Barsi Főesperességének egyházlátogatási jegyzőkönyvei 1647-1674

Kiadás:

Budapest, 1992

Kiadó:

MTA Néprajzi Kutatóintézet

Kategóriák:

Művelődéstörténet Kereszténység

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

307 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9637762922

tartalom:

˝A legelső egyházlátogatási jegyzőkönyv Magyarországról a XIV. század végéről való, s 1397-ből maradt ránk, másolatban. Ez az esztergomi káptalan jövedelmeinek és statutumainak összeírását tartalmazza, a káptalanhoz tartozó prépostságok, apátságok és egyházak leírásával. A XVI. század végétől tudunk arról, hogy az egyházlátogatások öt-tíz évenként történtek, mivel a fennmaradt jegyzőkönyvek gyakran utalnak a korábbi jegyzőkönyvekben rögzített állapotokra. Itt említjük meg, hogy szép számmal találhatók református és evangélikus egyházlátogatási jegyzőkönyvek is, amelyeket a kutatás nem, vagy alig hasznosított, és közöletlenek, kivéve Kis Bertalan és Musay Gergely 1631-től 1654-ig Vas, Sopron és Veszprém megyében végzett egyházlátogatásait, valamint Csulyak István zempléni egyházlátogatásait a XVII. századból. Mennyiségüknél fogva is a katolikus vizitációs jegyzőkönyvek nyújtják a legbőségesebb forrást a jelenlegi Magyarország területére, mintegy 300 000 oldal terjedelemben. Annak ellenére, hogy még adataink sincsenek a váradi egyházmegye jegyzőkönyveiről, nem ismerjük a Csanád egyházmegyei anyagot; nem tudni, hol vannak az első kalocsai jegyzőkönyvek 1716-28 között, amelyeket a Csáki család szepesmindszenti levéltárában őriztek. ... Az egyházlátogatás (visitatio canonica) a püspöki kormányzatnak már az V. századtól kezdve rendes eleme - ellenőrzési forma. A VI. században a zsinat előírta, hogy a püspököknek évenként egyszer ki kell kérdezni a papot, miképpen szolgáltatja ki a keresztséget és hogyan mondja a misét, hogyan folynak a dolgok a gyülekezetben, oktatják-e a tudatlanokat amint azt a régi kánonok elrendelik.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!