MŰVÉSZET / Művészettörténet kategória termékei
Új magyar rajzművészet. Rippl Rónaitól a Nyolcakig

: Új magyar rajzművészet. Rippl Rónaitól a Nyolcakig

Kiadás:

h. n., 1945

Kiadó:

Erasmus

Kategóriák:

Művészettörténet Grafika

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

83 tbl.

Kötésmód:

félvászon

tartalom:

A rajz a legarchaikusabb művészet. Története összeforrt az ember őstörténetével, mindenütt jelen van, ahol ember él és újjászületik minden gyerekben. A festészet belőle nevelődik évezredek alatt magas művészetté, de rajzi gyökereit mindig megőrzi. A rajz szerepe akkor sem szűnik meg, mikor a nagy kultúrákban már a fiatalabbnak, a festészetnek árnyékában él és magáévá teszi annak célkitűzéseit. A festő, ha új koncepciót fektet le, ma is először rajzi eszközökhöz nyúl. A mű születésére is kiterjed a törvény, hogy az egyed keletkezése visszatükrözi a faj evolúcióját: minden festmény látható vagy láthatatlan módon rajzi gyökerekből keletkezik és nő befejezett egésszé. A rajz többé-kevésbbé a befejezetlenség jegyében áll, de befejezett és tökéletes lehet a maga módján, még ha két látszólag összefüggéstelen vonalból tevődik is össze. Szerepe csak addig tart, amíg az alkotó folyamat az intuíció állapotában van. A metódikus befejezettség inkább csak ártalmára szolgál. A rajz ösztönös színezetű munka, szabadsága, hogy kivonja magát a racionális normák útján való ellenőrzés alól; a tökély fogalma itt más értelmezést nyer. A rajzi stílusnak külön logikája van, amely a racionális normák szempontjából ellentmondással teljesnek tűnhet fel. Például: házak állnak a parton, mögöttük széles ívben húzódik a Balaton öblének ellipszise. Az értelem törvényei szerint a házak eltakarják az öböl vonalát. A rajz törvényei szerint a ház átlátszó, a part kontúrja keresztülhúzza a házak rajzi formáját. Lazán felrakott foltok felett széles kontúrvonalak lebegnek, a színek elszakadnak a testektől, amelyekhez tudatunk köti őket. Kontúrok kísérik egymást indokolatlan szövevényességben...

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!