SZÉPIRODALOM / Német irodalom kategória termékei
A mészégető

: A mészégető

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1979

Kiadó:

Magvető Kiadó

Kategóriák:

Német irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Világkönyvtár

Terjedelem:

249 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9632709012

tartalom:

Konrad (egy magántudós? egy végletesen elhatalmasodott rögeszme rabja?) karácsony éjszakáján egy már nem működő mészégetőben (lakásán vagy elvonultsága képtelen fellegvárában) megöli évek óta magatehetetlen, nyomorék feleségét. Őt magát két nap múlva egy pöcegödörben találja meg a rendőrség félig megfagyva. Két tanú váltakozó elbeszélése tárja föl aztán a végzetes (mert végső) tett indítékait, történetét. Világhírű író megdöbbentő művészi eszközökkel végzett, lenyügöző oknyomozása, az elmagányosodás, az én-vessző elidegenedés folyamatának irgalmatlan kórléte. Konrad gyerekkori sérülései bukkannak föl emlékeiben. Szülők, akik gyakorlati pályára kényszerítik merőben másra hívatott fiukat. Törvények, amelyekkel szembe kell szegülnie annak, aki látja az igazságot. Egy visszavonulás története tárul föl, aztán egy rögeszmésen abszolutizált tudományos gondolat elhatalmasodásáé: Konrad élete egyetlen, de minden gondolatát magában sűrítő tanulmányát akarja megírni a hallásról, ezért vonult vissza a mészégető magányába. Feleségével, akihez már csak tehetetlen gyűlölet köti. Feleségével, egy napról napra tehetetlenebb nyomorékkal, akivel, kiszolgáltatottságukban egymásra utalva, strindbergi poklot jár meg. Feleségével, aki hallás- és hangutánzás-kísérleteinek elkínzott alanya, tudós-csődjének diadalmaskodó tanúja, végül a bukásának áldozata. Konrad nem írhatja meg a művét: a magány, az élettelen környezet alkalmatlan az alkotásra. Ez a végkövetkeztetése Thomas Bernhardnak, ez a máig világszerte vitatott, furcsállt, magasztalt és bírált osztrák író végletes tárgyválasztásai miatt meg-megkédőjelezett nagy mondanivalója: a magányról elszörnyedt humorista tiltakozása az elmagányosodás ellen. Nem vitatja a világirodalomi kritika, hogy páratlan stílusművész Thomas Bernhard. Avatott író-műfordító szólaltatja most meg magyarul, úgy sodorva magával szuggesztivitás-örvényekbe a magyar olvasót, mint Bernhard a németet.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!