SZÉPIRODALOM / Német irodalom kategória termékei
Az üveggyöngyjáték. Josef Knecht Magister Ludi életrajzának kísérlete, valamint Knecht hátrahagyott írásai

: Az üveggyöngyjáték. Josef Knecht Magister Ludi életrajzának kísérlete, valamint Knecht hátrahagyott írásai

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 2003

Kiadó:

Cartaphilus Kiadó

Kategóriák:

Német irodalom Regény, elbeszélés Nobel-díjas írók

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

635 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

963930378x

tartalom:

1943-ban jelent meg a Narziss és Goldmund és a Csillagsors írójának, Hermann Hessének az utolsó nagy műve: Az üveggyöngyjáték, amelyért szerzője 1946-ban Nobel-díjat kapott. Szellemi rokona ez a regény a világháborús korszak két másik nagy német regényének: Thomas Mann Doktor Faustjának és Hermann Broch Vergilius halálának. Amint ezek a regények, Az üveggyöngyjáték is az európai polgári társadalmak pusztító háborúba torkolló értékvesztésével néz szembe, és a jelenkori világvégéhez viszonyítva méri meg a veszélyeztetett szellem és humanizmus eljövendő esélyeit és kötelezettségeit. Hesse műve nagyszabású pedagógiai utópia, amely évszázadokkal korunk után játszódik a Kasztália nevezetű tudósállamban. A szellem kiválasztottjai élik itt szinte szerzetesi közösségben a kultúrának és a gondolkodásnak szentelt életüket. A "tárcairodalom és a keresztrejtvényfejtés korszaka", a 20. századi polgári világ individualizmusa, haszonelvűsége és darabokra szakadt világképe a már-már elnézően megmosolygott múlté. Kasztália tudósainak, így a regény főhősének, Josef Kenchtnek is az a legfőbb igyekezete, hogy mesterré váljanak a szellem legelvontabb és legtisztább megnyilvánulásában: a minden gyakorlati célnak híján lévő "üveggyöngyjáték" műveleteiben. Ám Josef Knecht, miután kitűnő érzékű kisdiákból a tudósállam nagy tekintélyű és pazar tudású játékmesterévé fejlődik, ráébred végül, hogy az üveggyöngyjáték desztillált világa vér és valóság nélkül való, tökéletessége életidegen. Hesse utópiája a szellem mindenhatóságáról a regény végére így bizonyos fokig önmaga ellen fordul, de főhőse példaszerű sorsának tanulságai a világ humanista szellemi birtokbavételének és átformálásának újrakezdésére sarkallnak. Az üveggyöngyjáték most jelenik meg először magyarul.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!