SZÉPIRODALOM / Német irodalom kategória termékei
Nulla óra

: Nulla óra

Kiadás:

Budapest, 1983

Kiadó:

Magvető Kiadó

Kategóriák:

Német irodalom Regény, elbeszélés

Sorozat:

Világkönyvtár

Terjedelem:

390 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9632719115

tartalom:

Amikor a regény főszereplője, Werner Haupt 1945 májusában a frontról hazatér dél-németországi falujába, "nem leli honát a hazában". Szülei eltűntek, házukba idegenek költöztek, s tizenöt éves öccse, Georg börtönben van. A helységet amerikaiak szállták meg, akik rendet akarnak teremteni a zűrzavarban. Haupt még nemigen tért magához-fiatal is, huszonnyolc éves - az utóbbi évek szörnyűségeitől, nem tud az amerikaiakhoz dörgölődzni, mint sok földije, némi előnyök és ajándékok reményében. Mind a már régebben is antifasiszta érzelmű, újonnan megválasztott polgármesternőtől, mind az amerikai parancsnoktól gondolkodási időt kér, hogy megemészthesse az utóbbi idők s a háborút követő "nulladik óra" eseményeit, s a tisztázásban segíti családja korábbi náciellenessége. Lassítja azonban beilleszkedésének folyamatát, hogy öccse egy hírhedt ifjúnáci csapat, a werwolfok bandájának vezéreként rettegésben tartotta a falut, most pedig némasággal tüntet az új helyzet ellen. Érdekes, színes alakok kavalkádja népesíti be e freskó-gazdagságú regény lapjait: bukott egzisztenciák, feketézők-síbolók, frontról hazatértek, ártatlanok és bűnösök, a nácitalanítás procedúrájába került volt náci párttagok és évekig koncentrációs táborokban sínylődő áldozataik, valamint megtévesztettek és szimpatizánsok-mind-mind új kiindulópontról, a nulláról kezdik életüket, amelyet az izgalmas-forrongó "nulladik órában" ragad meg az író. - Végül Werner Haupt is felismeri a cselekvés szükségességét: tanári állást vállal a helyi gimnáziumban. Megismerkedik egy fiatalasszonnyal, Hannah-val, akihez tartós szerelmet ígérő érzés fűzi, az akinek az eljövendő időket jelző energikus vállalkozói ambícióihoz is lassan hozzászoktatja magát, belátván, a pusztán romantikus moralizálásnak nincsen már helye. Így példázódik az érdekes fejezetek során a kis délnémet falu történetében immár a későbbi Német Szövetségi Köztársaság múlt és eljövendő képe is.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!