TÖRTÉNELEM / Nemzetiségi kérdés kategória termékei
Cselekedjünk mindannyian egyetértésben és szeretetben

: Cselekedjünk mindannyian egyetértésben és szeretetben

Kiadás:

Pozsony, 1992

Kiadó:

Pannónia Könyvkiadó

Kategóriák:

Nemzetiségi kérdés Politika

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Cseh-szlovákiai magyar füzetek

Terjedelem:

38 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

8085500027

tartalom:

1931-ben Esterházy a Csehszlovák Köztársasági Magyar Népszövetségi Liga vezetője lett. Az érsekújvári magyar pártok kongresszusán, 1936-ban megalakult az Egyesült Magyar Párt, ügyeleti elnöke Esterházy János lett. Politikai célja a trianoni békeszerződés revízíója volt. A bécsi döntés után megalapította a Szlovenszkói Magyar Pártot. A hetvenezres magyarság érdekeit védelmezte. Pozsonyban az Új Hírek című napilapot adta ki, ezt betiltották. Magyar Hírlap néven új napilapot alapított. A szlovák parlamentben a magyarság jogaiért is föllépett. Pozsonyban a létrehozta Madách Könyvkiadót. Esterházy volt a szlovák parlament egyetlen képviselője, aki 1942-ben az ellen az alkotmányi törvény ellen szavazott, ami a zsidóság kitelepítéséről szólt. 1944-ben zsidók, csehek, szlovákok, lengyelek százainak segített a szökésben. A Gestapo körözte. Pozsony felszabadítása után koholt vádak alapján tíz év kényszermunkára itélték és elküldték Szibériába. A szlovák Nemzeti Bíróság 1947-ben egyetlen ülésen Pozsonyban halálra ítélte a fasizmussal való együttműködése miatt. Elnöki kegyelemben részesült és életfogytiglant kapott. Csehszlovákia majdnem minden börtönében raboskodott, míg 1957-ben a morvaországi Mírov börtönben meghalt. A börtönparancsnok nem adta ki a hamvait a családnak.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!