TÖRTÉNELEM / Nemzetiségi kérdés kategória termékei
Észak-Európa kisebbségei

: Észak-Európa kisebbségei

Kiadás:

Budapest, 1991

Kiadó:

Magvető Kiadó

Kategóriák:

Nemzetiségi kérdés Skandináv országok története Egyetemes történelem

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

159 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9631418022

tartalom:

"Amikor e könyv írásához fogott, nem gondolhatta Jávorszky Béla, mennyire égetően sürgőssé válik néhány hónap elteltével, hogy minél szélesebb körben ismeretessé váljék beszámolója Skandinávia és Finnország kisebbségi politikájáról: a leírás azokról a jogrendekről, amelyek biztosítani kívánják a kisebbségek etnikai és kulturális fennmaradását. Fontos, hogy megismerjük a demokratikus hagyományaikról nevezetes országok mulasztásait is, hiszen a legutóbbi évtizedekig közöny és nemtörődömség övezte ezt a kérdést ott is, s lám, változtatni lehetett a rossz gyakorlaton. Mert nyilvánvaló, hogy mi ezt a tanulmánykötetet a környező országokban élő magyar kisebbségekre vonatkoztatva olvassuk, az összehasonlítás igénye fordította Jávorszky érdeklődését is annak idején erre a témára, de ma már talán többet jelenthet szívfájdító, irigylésreméltó példánál az északi minta bemutatása; iránymutatásnak tekinthetjük, ajánlható és megkövetelhető elvek és törvények katalógusának. Ott északon nem született még ehhez hasonló könyv. Nem írta meg senki összefoglalóan az ottani kisebbségek történetét, helyzetük változását az idők folyamán. Jávorszky átfogó képet rajzolt a történelmi népmozgásokról Skandinávián belül, ennek keretében külön szól a zsidók és cigányok bevándorlásáról, s a kisebbségek sorsát nyelvük, kultúrájuk, tudatuk összefüggésében is megvilágítja. Tanulmányából kiderül: céltudatos törvényhozással, intézményes eszközökkel biztosítani lehet a kisebbségek fennmaradását - ez tehát reményt adhat a jövőre nézve -, de a kisebbségek sorsának kérdése minden államkeretben a legnehezebb kérdések egyike, megoldásához ennek a tudatában kell hozzáfogni."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!