SZÉPIRODALOM / Népköltészet kategória termékei
A nagy hegyi tolvaj. Magyar népballadák

A nagy hegyi tolvaj. Magyar népballadák

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 1971

Kiadó:

Magyar Helikon

Kategóriák:

Népköltészet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

309 p., ill.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

"Úgy válogattam össze a kötet anyagát, hogy mintegy keresztmetszetben az egész magyar népballada-költészet fejlődéstörténetét bemutassa. A népballadáink legfőbb típusait, legfőbb rétegeit vettem be kötetünkbe: azokat a típusokat, rétegeket, amelyek megmutatták a magyar balladai történetek, epikumok összefüggését az európai ballada világával, és megmutatják a külön magyar fejlődés eredményeit is. A magyar történet nehéz évszázadain haladunk keresztül a balladák olvastán, s néhány balladánk a mitikus-mesei képzetek világába, még messzibbre vezet vissza. Nemzeti, társadalmi konfliktusok, osztálykonfliktusok keresztezik egymást ezekben a balladákban, majd családi, egyéni ütközések, tragédiák és bohó, játékos kedvű kis történetek is. A népi "műfajok" (ha szabad e terminust használnunk) szinte minden eleme felbukkan ezekben a drámai fogalmazású, drámai feszültségű történetekben. Lírai, epikus történetek, jókedvű táncos énekek s mind-mind drámai erővel, sokszor a párbeszédek vad vagy jókedvű összecsapásával. Archaikus balladáktól az új stílusú dallamokat hordozó betyárballadákig, hírmondó ponyvaversekig - a magyar népballada minden korszaka megvan itt. S ugyanígy megfigyelheti e balladákon keresztül a magyar népi vers formai történetét is: a magyar verselés legősibb szerkezeti, ritmikai elemeitől kezdve a jelenkori fejlődés lazult lejtéséig. Így kíván ez a mi kis válogatásunk nemcsak a magyar népballada történetének, de szinte az egész magyar népi verselés történetének is szép és igazi tüköre lenni. S így lehet magyarságunknak, kultúránknak - egész Európához való tartozandóságunknak, annyi elmúlt és e versekben maradandó évszázadoknak is tüköre."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!