TÖRTÉNELEM / Erdély kategória termékei
Szatmári népballadák

Szatmári népballadák

Szerkesztő:

Kiadás:

Bukarest (Bucuresti), 1978

Kiadó:

Kriterion Könyvkiadó

Kategóriák:

Erdély Népköltészet Kotta

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

242 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

Mivel a folklórkutatásban a szatmári tájak általában fehér foltot jelentenek, s mivel gyűjtésünk során jelentős számú népballadát találtunk, úgy véltük, hogy mindenekelőtt ezzel a műfajjal kell foglalkoznunk, ezt fenyegeti leginkább pusztulás. Ezért elhatároztuk, hogy a megye mindegyik tájegységére kiterjedő balladagyűjtést végzünk. Vállalkozásunk nem ölelhette fel a vidék minden magyarlakta helységet, hisz ezeknek az egyenkénti felmérése sok gyűjtő évekig tartó munkáját igényelné. E munka elvégzésére alkalmas munkaközösséget önkéntes gyűjtőkből nem tudtunk alakítani.
Mégis 1971 és 1975 között 34 helységben gyűjtöttünk balladát, ezzel párhuzamosan tanító- és tanárkollégáink nyolc, néhány diákunk pedig hét olyan faluban gyűjtött, ahova mi nem jutottunk el. Így segítőtársaink gyűjtését is felhasználva, kötetünkben negyven helységből közlünk balladát," a többi kilenc faluban gyűjtötteket pedig az archívumban elhelyezettek közt soroljuk fel.
A gyűjtést huszonkilenc helységben magam végeztem. A gyűjtést magnetofonnal végeztük. Minden hallott változatot, töredéket rögzítettünk. A balladákat mindig dallammal gyűjtöttük és legtöbbjét így is közöljük. A gyűjtés során arra törekedtünk, hogy minden korosztály balladaismeretébe betekintést nyerjünk, következésképp adatközlőink között minden korcsoport megtalálható : gyermekek, fiatalok, felnőttek, öregek, Válogatásunk fő szempontja az volt, hogy egyrészt mindenik dallamcsoportból a lehető legépebb, legteljesebb szövegváltozatok kerüljenek közlésre, másrészt pedig az, hogy mindegyik dallamból legalább egy, lehetőleg a legjobb változat jelenjék meg. Előfordul, hogy közölhető dallamok érdekében töredékes szövegeket is megtartottunk. Azokat a dallamokat, melyeknek terjesztését nem javasoljuk, de tudományos szempontból érdekesek lehetnek, nem kötetben, hanem a jegyzetekben közöljük.
A fenti meggondolások alapján tehát kötetünkben 54 ballada dallammal, 86 pedig dallam nélkül szerepel. Ez utóbbiak közül 27 balladának a jegyzetben közöljük a dallamát. Bura László

Állapot:

használt, de jó állapot

Ár:

900 Ftrendelhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!