MŰVÉSZET / Népművészet kategória termékei
Halhatatlan népköltészet. Néprajzi vázlatok

: Halhatatlan népköltészet. Néprajzi vázlatok

Kiadás:

Budapest, 1966

Kiadó:

Magvető Kiadó

Kategóriák:

Népművészet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

510 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

˝Egy francia folyóirat felkérésére írta Ortutay Gyula ˝Tudomány és politika˝ című tanulmányát, mely erre a kérdésre válaszol: ˝Miért politizál az, aki tudományos kutató, egyetemi tanár?˝ A válasz jellemzi a kötet írásait, determinálja céljukat, és életrajzi hátteret ad a népköltészet- és népmesekutatás aktuális problémáit elemző tanulmányoknak. 'Az első népmesét, balladát kereső úton nemcsak folklórproblémákra találtam. Meg kellett értenem a népköltészet és a társadalom összefüggéseit. Tudományom egyre több politikai gondot okozott nekem, politikai felismeréseim egyre inkább segítettek leg szűkebb szakmai kérdéseim megértésében. Azt tapasztaltam, hogy a társadalmat nem lehet megváltoztatni megismerése nélkül, de azt is, hogy a magyar társadalom megismerése nyomban azzal az akarattal tölt el, hogy ezt a félig feudális, félig kapitalista társadalmat meg kell változtatni. Szét kell törni kereteit, meg kell semmisíteni vezető eszméit, s a hatalmat azoknak a kezébe kell adni, akiké a munka...' Tudomány és politika szerves összefüggése teszi jelentőssé, szakmainál szélesebb érdeklődésre számot tartóvá ezeket az írásokat, melyek nemcsak a nép kultúrájával, nemcsak a népi kultúra kutatóinak művével foglalkoznak, hanem e kultúrát megteremtő nép sorsával, múltjával és jövőjével is.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!