TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Néprajz kategória termékei
A dabrókai csárda

: A dabrókai csárda

Kiadás:

Veszprém, 1970

Kiadó:

Kerta és Vidéke Általános Fogyasztási és Értékesítési Szövetkezet

Kategóriák:

Néprajz Balaton

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

55 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

Réges-régi épület a dabrókai csárda. Több, mint 250 éve áll Veszprém és Vas megye határán. Mellette folyik el a Torna patak, s a közelében ömlik be a Marcal folyócskába. A Marcal mocsaras környéke jó védelmet nyújtott itt a történelmi idők folyamán. (...) A "betyárok, csavargók, kujtorgók" pihenőhelyeként kínálkozó csárdákat nem nézték jó szemmel a hatóságok, és több helytartótanácsi rendelet intézkedik lebontásukról. Szerencsére a dabrókai csárda - talán, mert földesúri tulajdonban volt - megmenekült a lebontástól és ma már három másik társával együtt regél a csárdák egykor népes, mozgalmas világáról. A Hévíz közelében levő Gyöngyösi csárdában a Veszprém és a Nemesvámos szomszédságában álló Vámosi csárdában már újból csapos áll a kármentőben, de a Tapolca melletti Ürgelik csárda - Sobri Jóska egykori kedvelt tanyája - még vár újjászületésére. A Dabrókai csárdának évszázadok óta változatlanul nyitva a kapuja. Homlokzatán büszkén viseli a Betyárcsárda nevet. De amint történetéből kitűnik, nemcsak a betyárvilágban játszott szerepet, hanem még a közelében lezajlott történelmi eseményeknek is részese volt.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!