TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Néprajz kategória termékei
A rostaforgató asszony

: A rostaforgató asszony

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 1989

Kiadó:

Múzsák Közművelődési Kiadó

Kategóriák:

Néprajz Népköltészet Népművészet Monda Okkultizmus

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

309 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9635643780

tartalom:

Sokfelé ágazó néprajzi kutatásaim során ebben a kötetben a varázslatok, a hitvilág, a szokások rejtelmeivel foglalkozom. Rátérek azonban a néprajz más mezsgyéire is: a népművészet, a magyarságtudat, a különböző hagyományokat, szokásokat, tapasztalatokat közvetítő vándoralakok problémájára. A mágikus eljárások, szokások, az állat- és növénymitológia, a gazdasági tevékenység kultikus háttere még alig kidolgozott része a magyar néprajznak. Igyekszem néhányukat tágabb keretbe helyezni, kibogozva azokat a szálakat, amelyek ezeket a folklór-emlékeket s a velük kapcsolatos magatartás, szemlélet különböző megnyilvánulásait összefűzik a psziché vagy a történelem révén Európával. A hitvilág, a kultikus cselekedetek, ideértve a varázslatokkal telített átmeneti rítusok jelentékeny részét, csak akkor értelmezhetők, ha nyomon követjük különböző korú megjelenésüket nyelvterületünkön túl is. Ha pedig erre törekszünk, nemcsak a szomszéd népek, hanem szinte minden európai táj hiedelmei körében szét kell néznünk. Hiszen diákok, lelkészek, vándor iparosok, kereskedők, búcsújárók, katonák olyasmit is tanultak, tapasztaltak, amelyek - jórészt révükön - hazai földön is a népi hiedelmek közé kerülhettek.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!