TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Néprajz kategória termékei
Az emberélet fordulói. Gombosi népszokások

: Az emberélet fordulói. Gombosi népszokások

Kiadás:

Szabadka, 1978

Kiadó:

Forum Könyvkiadó

Kategóriák:

Néprajz

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

328 p., 8 tbl.

Kötésmód:

nyl

tartalom:

"Akik figyelemmel kísérték az utóbbi évtizedben a jugoszláviai hungarológiai kutatások rohamos fejlődését, valamint ennek keretében a szorosabb értelemben vett néprajzi - folklorisztikai vizsgálatok megizmosodását, örömmel állapíthatják meg, hogy immár monografikus áttekintés is született... Büszkén írhatom le, hogy az olvasó a legteljesebb magyar szokásleírást tartja kezében: nem csak a jugoszláviai magyar, hanem egyáltalán a magyar néprajzkutatás ilyen áttekintést még nem tett közzé... Számos olyan kérdésre tér ki e munka, amellyel eddig nem, vagy igen keveset foglalkozott a teljes magyar néprajzi kutatás. Magam szinte minden fejezetben találtam olyan adatokat, vagy összefüggéseket, amelyek legalábbis a publikált magyar néprajzi szakirodalomban nem voltak ismeretesek ... Néprajzkutatók 'a parasztélet rendje' vagy 'az emberi élet szokásai' névvel szokták emlegetni azt a hagyományvilágot, amely a születéstől a halálig végigkísérte az egyén életútját a népi hagyományvilágban. Valóban, azon túlmenően, hogy itt a szokásokról kapunk aprólékos leírást, maga az egész életforma elevenedik meg előttünk. Az emberi élet szokásainak kultúrajellemző ereje van előttünk, és ha ért a gyűjtő ahhoz, hogy valódi adatokat keressen elő, szólaltasson meg, ez a rajz elevenné válik, a szemlélő-olvasó előtt is. Jung Károly érzi ezt a feladatot és lehetőséget. Ezért is idézi oly előszeretettel adatközlőit. Az idézőjelek közötti szövegek minden másnál ékesebben mutatják be Gombos mindenkire jellemző életmodelljeit. Mindannyiunk épülését szolgálja, ha a népi kultúra kincseit úgy mentjük meg az elmúlástól, hogy nemcsak a szűk szakmai közönség számára tesszük hozzáférhetővé, hanem az arra érdemes anyagot megjelentetve mintegy visszaadjuk a népnek. Ez a könyv arra biztat, hogy van mit összegyűjteni, van aki ezt a munkát elvégzi, és bízom abban, lesz olyan ember is, aki szívesen, örömel olvassa". Voigt Vilmos

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!