TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Néprajz kategória termékei
Bábalelte babona

: Bábalelte babona

Kiadás:

Budapest, 1983

Kiadó:

Helikon Kiadó

Kategóriák:

Néprajz

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

131 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9632079221

tartalom:

A Bábalelte babona egyik fő érdeme, hogy Luby Margit nagyon hitelesen számol be a szatmári magyar falvak két háború közti tudatáról. Úgyszólván hűvös tárgyilagossággal, de mégis szeretettel, a tanárnő fölényével, de ugyanakkor nevelő szándékával" - írja az először 1936-ban megjelent néprajzi munkáról, erről a hiteles, érdekes és olvasmányos könyvről Dömötör Tekla. - "Luby racionális gondolkodó volt. Leírta például (a maga nem marxista módján), hogy vallás és babona közt végső soron nincs minőségi különbség. Leírta azt is, hogy a magyar hiedelmek európai hiedelmek, de sajátos magyar fogalmazásban. Nem szépített, nem alkotott ködös elméleteket, csak rögzítette azt, amit hallott. (...) Könyvének egy része hiedelem-közlés, más része monda, amit inkább szórakoztatásul meséltek már a húszas-harmincas években is, nem hittek benne igazán. A legtöbb hiedelmet már a 15-16. században is ismerték, pontosan ugyanolyan formában, ahogy az a két háború közt jelentkezett.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!