TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Néprajz kategória termékei
Bábtáncoltató betlehemezés Magyarországon és Közép-Kelet Európában

: Bábtáncoltató betlehemezés Magyarországon és Közép-Kelet Európában

Kiadás:

Budapest, 1987

Kiadó:

Akadémiai Kiadó

Kategóriák:

Néprajz Népművészet

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Néprajzi Tanulmányok

Terjedelem:

195 p.,

Kötésmód:

papír

ISBN:

963054217x

tartalom:

˝A karácsonyi betlehemes játékok egyik sajátos változata az un. bábos betlehemes játék. Ez abból áll, hogy a betlehemben kialakított kis színpadon egyszerű nyeles bábokkal előadják a karácsonyi történet jeleneteit. E régi játéktípus a századforduló idején Magyarországon újra éledt, mert a falusi és városszéli szegények számára - mint adománykérő szokás - jelentős jövedelmet jelentett. A néprajzkutatók eddig is figyelmet szenteltek e játéknak, hiszen ez az egyetlen népi bábjátékunk. Mégis csak most, ebben a műben vehetjük először kézbe e szokásunk rendszerező összefoglalását. E bábjáték a vidékenként eltérő betlehemes játéktípusokhoz különféle módon kapcsolódott. A bábszereplők és a bábjáték típusa szerint három nagyobb játékkörzet különíthető el egymástól. E műben a környező országok népies bábos-betlehemes játékairól is áttekintést nyerhetünk; az összehasonlító elemzés sok tanulsággal szolgál hazai játéktöredékeink kérdését illetően. A Példatár hazai játékainkból mutat be néhány jellegzetes darabot. A részletes leírások és a képanyag segítségével az erre fogékony iskolai szakkörök, ill. amatőr bábcsoportok e játékok felújítására is vállalkozhatnának. Így újra életre kelhetne e kihalóban levő régi népi játék.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!