TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Néprajz kategória termékei
Éjszakai történet. A boszorkányszombat megfejtése

: Éjszakai történet. A boszorkányszombat megfejtése

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 2003

Kiadó:

Európa Könyvkiadó

Kategóriák:

Néprajz Művészettörténet Mágia Okkultizmus

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

451 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9630772396

tartalom:

"Carlo Ginzburg az elmúlt évtizedek olasz történetírásának meghatározó alakja, a bolognai egyetem népszerű professzora. 1988-tól Kaliforniában is tanít. A történettudományt megújító módszertani kísérletezés vezető egyéniségeként a mikro-történelem irányzatát képviseli és nevéhez kötődik a, a "történelmi morfológiának" nevezett nyomolvasó-jelértelmező elemzés. Az Éjszakai történet a demonológia- modern kézikönyve; három nagy fejezete három különböző módszerű vizsgálódást kapcsol egybe. Az első rész új történelmi magyarázatot keres arra, hogy miként került a késő középkorban a boszorkány figurája mindenféle balszerencse-magyarázat középpontjába, hogyan lett a boszorkány a "legvonzóbb bűnbak", vagyis hogyan alakult ki a néphitben az ördöggel szövetkező boszorkány képzete. A könyv második része összehasonlító elemzés. Az antik mitológiából, a termékénységvarázslással foglalkozó ambivalens női istenalakokból kiindulva az európai néphitben felbukkanó varázslófigurákat és hiedelmeket tekinthetjük át a középkortól napjainkig (az izgalmas panorámában a magyar táltosnak is kitüntetett szerep jut). A harmadik részben egy újabb metodológiai fordulattal az összehasonlító mitológiakutatás legtágabb köreire terjeszd ki vizsgálódását a szerző. Itt többek közt a halottak világába tett utazás történetéről, a sántaság antik mitológiában megfigyelhető jelentéseiről, a Hamupipőke-történet sok-sok változatáról olvashatunk lenyűgöző elemzéseket."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!