TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Néprajz kategória termékei
Igézet ne fogja... (Szendrey Zsigmond és Szendrey Ákos

, : Igézet ne fogja... (Szendrey Zsigmond és Szendrey Ákos "babonaszótára" nyomán)

Kiadás:

Budapest, 1990

Kiadó:

Magvető Kiadó

Kategóriák:

Néprajz

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

295 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9631417875

tartalom:

"Akit jelképesen megköpdösnek, nem sértődik meg. Tudja, kedves gesztus ez, azt kívánják neki: legyen szerencséje, sikerüljön, amibe épp belefog. Szokás... Ma már aligha gondolnak az eredeti mágikus jelentésre: "igézet ne fogja" - rossz ne érje! Az olvasót biztos ,hogy rossz nem éri, ha belelapozván megigézi ez a műfajában is különös könyv: Szendreyék "babonaszótárából" sajátos epikus feldolgozás született. A kötet szerzői a gyűjtemény tárgyszerűségét tiszteletben tartva, színes történetfüzérben elevenítik fel a hagyományos paraszti társadalom mágikus világát. Elmesélik, hogyan kellett babonás gondot viselni a portára, a gazdaságra, mit kellett tenni meddőség ellen, miként lehetett a keresztúton földiördöghöz jutni, miféle praktikákkal kötheti magához kiszemeltjét a szerelmes leány, mit tehet, akit a lidérc "kedvenc személyében" látogat... Ahogyan csepp a tengert, úgy őrzi és mutatja e mondát, hiedelmet és valóságot elegyítő, olykor groteszk képeket is felvillantó, szórakoztató olvasmány népünk egykori, babonasággal áthatott világát."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!