TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Néprajz kategória termékei
Mozsgó és vonzáskörzete településnéprajza a XVIII-XX. században

: Mozsgó és vonzáskörzete településnéprajza a XVIII-XX. században

Kiadás:

Debrecen, 1986

Kiadó:

k. n.

Kategóriák:

Néprajz

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Folklór és Etnográfia

Terjedelem:

154 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9634714447

tartalom:

A Mecsek hegység és a Dráva folyó által közrefogott területen, Baranyában, a Belső- és Külső-Somogy, a Zselicség szelíd dombvidékén meghúzódó falvak, mezővárosok évszázadok során a történelem viharait élték át. Különösen a XVI-XVII. században szenvedett sokat e táj népessége, amikor a Dráván átkelő török hadak pusztítottak itt, s késztették menekülésre a lakosságot távolibb, biztonságosabb vidékekre, mint a Duna-Tisza köze védettebb mezővárosaiba is. Természetes visszavándorlás és telepítések révén az aprófalvas táj településhálózata regenerálódott a XVIII. században, ám a századunk elején, az első világháborút lezáró trianoni békeszerződéssel végrehajtott területelcsatolások ismét válságos helyzetbe sodorták e vidék lakosságát. A Dráva folyása jelöli az új országhatárt, megfosztva a lakosságot a természetes életlehetőségektől. Az évszázadok során, a drávántúli területekkel kialakult társadalmi-gazdasági kapcsolatok természetes rendje szenvedett csorbát. A társadalmi-gazdasági viszonyok vonatkozásában izolálttá vált vidéken - szükségszerűen - hamarosan jelentkeztek a problémák. Az ormánsági Kemse riasztó példaként tudatosította az egyke gondját. Bár az egykézés általános társadalmi jelenség volt már a két világháború között egész Magyarországon, de mégis, az ormánsági példa, az elszigeteltségben élő, s egyre fogyatkozó református magyarság egykézése vált szimbólummá, döbbenetet okozva a nemzet öntudatában. A felszabadulás után újabb megpróbáltatást élt át a vidék lakossága.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!