TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Néprajz kategória termékei
Néprajzi gyűjtőúton

: Néprajzi gyűjtőúton

Kiadás:

Debrecen, 1956

Kiadó:

Alföldi Magvető

Kategóriák:

Néprajz Népművészet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

169 p.

Kötésmód:

félvászon

tartalom:

"A változás és fejlődés során láthatjuk, hogy a népi hagyományok területe a remények és vágyak birodalma. A balladákból, dalokból, mondákból és mesékből népünk társadalmi felfogását, törekvését, kívánságát ismerhetjük meg. De hagyományos műveltségünk kifejezője a nép alkotó kedvének, művészi ösztönének, ízlésének, szemléletének és tanultságának is. Vizsgálva a hagyatékok és hagyományok világát, magyar mivoltunk ősi időszakáig láthatunk vissza. Érezhetjük történelmünk és életünk nagy rezdüléseit, amint ezt a Mátyás-, Rákóczi- és Kossuth-mondák, a szabadságmozgalmak és dolgozóink minden elnyomatásból is felfakadó népköltészete igazolják. Munkaeszközeink formája, használata, elterjedése és eredete népünk történeti sorsának, magárahagyatottságának és felemelkedésének jellemzője. A parasztház éppen úgy magán viseli az alkotók verejtékes munkáját s a különböző stílusokat, mint a kölni dóm Vagy reimsi székesegyház, ha falusi hajlékaink ismertetőjegyeit nem is illetjük román, gót, renaissance vagy barokk jelzőkkel. Népi műveltségünk beszél a más népekkel való békés együttélésünkről. Amíg az uralkodó osztályok szembe állították és harcba vitték népüket, a hagyományok világában magyarok, románok, ukránok, szlovákok, horvátok, szerbek, szlovének és németek békésen találkozhattak. Nem az ellentétek kiéleződésében jelentkezett a különböző népek műveltségének találkozása, hanem a haladó értékek kölcsönös, lassú kicserélődésében."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!