TÖRTÉNELEM / Helytörténet kategória termékei
Nógrádsipek. Tanulmányok egy észak-magyarországi falu mai folklórjáról

Nógrádsipek. Tanulmányok egy észak-magyarországi falu mai folklórjáról

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 1980

Kiadó:

Akadémiai Kiadó

Kategóriák:

Helytörténet Néprajz

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Néprajzi Tanulmányok

Terjedelem:

711 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9630519518

tartalom:

"A népi kultúráról szóló újabb írásokban és híradásokban gyakran olvasható, hogy a hagyományos műveltség végleg eltűnőben van, a néprajzi gyűjtés a huszonnegyedik órához érkezett. Milyen egy magyarországi falu, Nógrádsipek mai folklórja? Erre keresnek választ írásaikkal a kötet szerzői, az MTA Néprajzi Kutató Csoport munkatársai. A folklór legfontosabb területeit veszik sorra. Kovács Ágnes a mesemondókkal foglalkozik, miközben különös figyelmet fordít a repertórium és az alkotó egyéniségek kapcsolatára. Károly S. László végezte el három népmese-szöveg ritmikai elemzését. Kriza Ildikó a község népdal-tudását és ezzel összefüggésben ízlésvilágának alakulását, változását mutatja be. Küllős Imola tanulmánya egyetlen gyermekjáték-dal, a népszerű "Csillag Boris" szövegelemzését végzi el. Erdélyi Zsuzsanna az archaikus szövegemlékeket, elsősorban a népi imádságokat tárgyalja. A kötet szerkesztője, Szemerkényi Ágnes a közmondások használatával foglalkozik. Pócs Éva a hiedelemvilág összetevőit elemzi. Végül Tátrai Zsuzsanna a gazdag és szívósan élő lakodalmi szokásokat veszi számba írásában. A kötetet szöveggyűjtemény egészíti ki. A gyűjtött munka válogatott darabjai is hangsúlyozzák a tudományos munkacsoport eredményét: azt, hogy a magyarországi falunak ma, az 1970-es években is élő folklórja van."

Állapot:

használt, de jó állapot

Ár:

1 200 Ftrendelhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!