TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Néprajz kategória termékei
Táltosok Pest-Budán és környékén

: Táltosok Pest-Budán és környékén

Kiadás:

Budapest, 1987

Kiadó:

Szépirodalmi Könyvkiadó

Kategóriák:

Néprajz Népművészet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

273 p., ill.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9631534111

tartalom:

"Táltosnak a köznyelv mindenféle varázserejű lényt nevez, akár ember legyen, akár állat. A magyar falu szóhasználata szerint a táltos csak a varázslók egy bizonyos kategóriáját jelentette, mégpedig többnyire emberkerülő, magányos, szegény embereket, a társadalmi ranglétra alján, főleg pásztorokat és béreseket. Ezek - a falusi hiedelem szerint - főként vihar, jégeső alkalmából űzik jóindulatú varázslatukat. Tüzes kerékké vagy bikává vagy lóvá változnak, és megküzdenek más táltosokkal. Ahol veszít a táltos, ott a határt elveri a jég, a győztes pedig biztosítja a jó termést. A pest-budai táltosok - ifjúságom nagy varázslói - természetesen nem harcoltak jégesővel, viharral, de mindenképpen megérdemlik, hogy táltosoknak nevezzük őket. Ezek is elhivatott, ihletett emberek voltak, ők is megküzdöttek a szellemi viharokkal, jégesővel: a butasággal, tudatlansággal, a harmincas években egyre inkább terjedő fasizmus gyülekező fellegeivel.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!