Az Országos Mezőgazdasági Ipari Kísérleti Intézet, továbbá a Mezőgazdasági Kutató Központ kísérleti intézetei és az Agrártudományi Egyetem Zöldségtermesztési tanszéke közösen megbeszélt terv alapján két éven keresztül kísérleteket végeztek annak megállapítására, hogy a konzervipar számára szükséges zöldborsó termesztésében milyen lépések szükségesek, a jelenleg fennálló nehézségek kiküszöbölése érdekében.
A kísérletek eredményeinek ismertetése és megvitatása az ankét egyik célja. A kísérleti eredményekből ugyanis úgy látszik, hogy a jelenlegi ipari berendezésekkel, minden befektetés nélkül, egyszerűen a termesztés racionalizálása által a borsókonzerv-gyártás kapacitása cca. háromszorosra emelhető.
Az ankét másik célja a jövő évi borsófeldolgozás előkészítése a múlt évi borsókonzerv gyártás megbeszélésének tükrében.
Meg kell állapítanunk, hogy milyen intézkedések tehetők a jövő évi racionális termelés érdekében. E kérdések között első helyet foglal el a fokozottabb gépesítés problémája. Jóllehet ennek az egyes - üzemek beruházási kerete bizonyos határt szab, e kérdéssel mégis foglalkoznunk kell, hogy az újítók számára már most szempontokat nyújtsunk a gyártás, racionalizálása felé.
A harmadik célunk az összes tennivalók megállapítása mind a közeli, mind a távoli jövőre vonatkozóan, a konzervgyári borsófeldolgozás teljes modernizálása és fokozott gazdaságossá tétele érdekében.
MEZŐGAZDASÁG / Növénytermesztés kategória termékei
A zöldborsótermesztés és feldolgozás konzervipari kérdései
Kiadás:
Budapest,
Kiadó:
Mezőgazdasági Ipari Tudományos Egyesület
Kategóriák:
Növénytermesztés Mezőgazdaság általában Élelmiszeripar
Terjedelem:
132 p.
Kötésmód:
papír