MEZŐGAZDASÁG / Növénytermesztés kategória termékei
Korszerű zöldségfajták a kiskertben

: Korszerű zöldségfajták a kiskertben

Kiadás:

Budapest, 1976

Kiadó:

Vetőmag

Kategóriák:

Növénytermesztés

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

126 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

Bevezetőmet azzal kezdem, hogy a házikerti kisüzemi zöldségnövényfajták ismertetését - ez alkalommal külön kiadványban - nem azért adjuk közre, mintha a fajtáknak vagy azok vetőmagjának más követelményt kellene teljesíteniök, mint bármely más fajtákénak, hanem éppen az ide sorolt fajták jelentőségét így is hangsúlyozni kívánjuk. A vetőmagnak - azt bármilyen célra is vessük - közvetítenie kell azokat a tulajdonságokat, amelyeket az a fajta képvisel, amelyből származik. Tehát egy-egy növényfajon belül minden fajtának külön fajtaazonos vetőmagja van. A fajta meghatározott célkitűzéssel nemesítési módszerekkel előállított zöldségnövény, amely generációkon keresztül örökíti eredeti tulajdonságait. A zöldségnövényeknél az öröklődésnek nemcsak szemmel látható bélyegekre, hanem belső minőségi tulajdonságokra, íz-, szín-, vitamin-, cukortartalomra stb. és termesztéssel összefüggő tényezőkre, pl. koraiság, betegségekkel szembeni ellenállóságra is ki kell terjednie. Kis könyvünkben arra törekszünk, hogy minden vetőmagról szaporítható zöldségnövény - már pedig a legtöbb az - nagy fajtaszámából kiemeljük azokat, amelyek a kisüzemi termelésre alkalmasak. Azokról a fajtákról szólunk, amelyek szerepelnek a nemesített vetőmagtermesztési programunkban. Vagyis amelyeknél gondoskodunk azok előnyös tulajdonságainak fenntartásáról. Ezzel eljutottunk javaslataink közül az elsőhöz; lehetőleg olyan vetőmagot vessünk, amelynek ismerjük a fajtanevét. Ennek rajta kell lennie azon a tasakon, amelyben vásároltuk. Ha még azt is olvassuk rajta, hogy I. szaporulati fok, akkor megtudjuk a vetőmag igen fontos értékét. Nevezetesen azt, hogy a nemesített vetőmag egyszeri (első) szaporulatából vásároltunk. Amikor vetőmagot veszünk kezünkbe, ritkán gondolunk arra, hogy az valamely növénynek olyan élő szerve, amely képes reprodukálni ugyanolyan egyedeket, amelyről származik. Egyes növényfajok nagy tömegű, mások kisebb mennyiségű életképes, továbbszaporításra alkalmas vetőmagot teremnek. Ennek folytán az értékes vetőmagot több növénynél olcsón, másoknál drágábban szerezhetjük be. A vetőmag szaporítási értéke függ annak biológiai és fizikai tulajdonságaitól, különösen csírázóképességétől. A kereskedelmi vetőmagot a legfontosabb értékei vonatkozásában laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá mielőtt értékesítésre kerülne."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!