TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Nyelvészet kategória termékei
A fordítói gondolkodás iskolája

: A fordítói gondolkodás iskolája

Kiadás:

Budapest, 1983

Kiadó:

Tankönyvkiadó

Kategóriák:

Nyelvészet Tankönyv

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

291 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9631770990

tartalom:

"A fordítói gondolkodás iskolája abban az értelemben iskola, hogy módszeresen közöl a fordítói munka elvégzéséhez szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket. A szerzőnek az volt a szándéka, hogy megláttassa: a fordítás nem szavaknak vagy mondatoknak, nem nyelvtani szerkezeteknek, hanem az adott mondanivalónak, elválaszthatatlanul egybeszövődött tartalmának és formájának ott és akkor megfelelő kifejezése valamilyen másik nyelv eszközállományának közvetítésével. A fordító gondos mérlegelésén múlik, hogy tevékenysége gondolatközvetítő és kapcsolatteremtő funkciójának ismeretében a másik nyelv eszközállományának lehetséges kifejezési formái közül mikor és miért választ ki vagy utasít el valamilyen szót, fordulatot, mondatszerkezetet, központozási jelet. A szerzőnek ebből a vezérgondolatából következik, hogy a feldolgozás folyamán - talán szokatlan módon - nem különül el élesen a műfordítás és a nem szépirodalmi szövegek fordítása. Úgy mutatja be a különféle eljárásokat, hogy a figyelmet nem a műfaji elkülönülésre, hanem a szöveggé szerveződés általános sajátosságaira hívja föl. Koncepciója olvasóit nemcsak elmélkedésre fogja késztetni, hanem - minden bizonnyal - meghonosodott és kevésbé elterjedt nézetek üdvös szembesítésére és továbbgondolására is."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!