TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Nyelvészet kategória termékei
A közhely természetrajza

: A közhely természetrajza

Kiadás:

Budapest, 1973

Kiadó:

Gondolat Könyvkiadó

Kategóriák:

Nyelvészet Szociológia

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

413 p.

Kötésmód:

karton

tartalom:

A könyvterjedelmű tanulmányhoz afféle féregnyúlványként járul az előszó. Van is rá szükség, meg nincs is. Mindent elmondani benne képtelenség, hiszen arra maga a könyv való. Mit lehet mégis elmondani benne? Többnyire azt, ami a kutatót fölajzotta, s ami nehézsége menet közben adódott. Meg azt, amit magában a könyvben nem fog elmondani. S az előszó szolgál még a köszönet piruettjének helyéül. A következő néhány száz könyvoldal azt kutatja, hogy mi a közhely: mik felbukkanásának körülményei, milyen nyelvi, lélektani, szociológiai hatóerők terméke, hol kell keresnünk előfordulásának helyeit-alkalmait, milyen széles (vagy szűk) formáinak repertoárja. A tárgy megközelítésének első, önként adódó támpontja a nyelv és a beszéd. S ez a támpont mindvégig segítségünkre lehet, hiszen a nyelv jelenségei az emberi létezésnek szinte valamennyi rekeszébe bepillantást engednek. Tudjuk, hogy az ismeretelmélet (benne a nyelv kutatásával) a lét elméletébe ágyazódik. A készen kapott és készen alkalmazott nyelvi-gondolati elem (a közhely) tehát a létezés bizonyos egyöntetűségére irányítja a figyelmet. Meg arra a jelenségre, amit Adorno a beszédnek mint kifejezésnek az elhalás néven illet. A viccet sorszámának puszta bemondásával "elmesélő" anekdotahős a modern világ nagyon is mély hajtóerejének engedelmeskedik.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!